Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trusselnivået hevet i Storbritannia. Nytt terrorangrep kan være nært forestående

Kun to ganger tidligere har trusselnivået i Storbritannia blitt hevet til kritisk.HEVER TRUSSELNIVÅET: Trusselnivået i Storbritannia er nå hevet fra alvorlig til kritisk, noe som betyr at et nytt terrorangrep kan være nært forestående. Det sa statsminister Theresa May på en pressekonferanse tirsdag kveld. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trusselnivået er hevet i Storbritannia, sier statsminister Theresa May på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Trusselnivået er nå hevet fra alvorlig til kritisk. Det betyr kort sagt at de forventer et nytt angrep, ifølge MI5.

Militærpersonell

Britene har iverksatt det som kalles Operasjon Tempura. Det betyr i praksis at militærpersonell skal utplasseres rundt om i Storbritannia som en konsekvens av hevingen av trusselnivået.

- Dette betyr at bevæpnede politibetjenter, som har ansvaret for oppgaver som å bevokte nøkkelsteder, kan bli erstattet av militærpersonell. Det vil gi politiet muligheten til å øke antallet bevæpnede politibetjenter som patruljerer viktige steder betraktelig, sier May.

Militærpersonell vil være synlig tilstede under «store begivenheter», som fotballkamper og konserter. 5000 soldater skal settes inn for å utføre politioppgaver.

For britene er ikke sikre på at den antatte terroristen Salman Abedi handlet på egenhånd, da han sprengte seg selv i luften og drepte 22 personer på Ariana Grande-konserten på Manchester Arena mandag.

- Det er mulig at det er en bredere gruppe individer som er ansvarlige for bombeangrepet, sier May.

Kritisk trusselnivå for tredje gang

Kun to ganger tidligere har trusselnivået i Storbritannia blitt hevet til kritisk.

Den første gangen var i 2006, da britiske myndigheter avdekket planer om å sprenge ti fly på vei mellom Storbritannia og USA.

Året etter ble nivået igjen hevet til kritisk etter at en mann forsøkte å bombe en nattklubb i London.

Etter terrorangrepet i London 22. mars og i Stockholm 7. april, samt pågripelsen av en 17 år gammel gutt på Grønland i Oslo Sentrum 8. april, valgte PST å oppjustere trusselnivået fra mulig til sannsynlig. Dette trusselnivået er gjeldende i Norge fram til 9. juni og endres ikke på bakgrunn av hendelsen i Manchester mandag kveld.

- Vi jobber ikke så kortsiktig. Når man jobber med trusselbildet, jobber man over en lengre periode. Det er ingen endring i vår trusselvurdering per i dag. Den som er der, er gyldig fortsatt, sier seniorrådgiver Siv Alsén til NTB tirsdag.

Hele Norges coronakart