UTBOMBET: Høyblokka i regjeringskvartalet sett fra Olje- og energidepartementet. Bildet er tatt 23. juli. Foto: GRETE WALTOFT / KRIPOS / SCANPIX
UTBOMBET: Høyblokka i regjeringskvartalet sett fra Olje- og energidepartementet. Bildet er tatt 23. juli. Foto: GRETE WALTOFT / KRIPOS / SCANPIXVis mer

Trusseloppringning sporløst forsvunnet

En person ringte i fjor vår til departementene og snakket om et manifest, samt truet med å skyte AUF-ere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En person ringte i fjor vår til departementenes sentralbord og snakket om et manifest, samt truet med å skyte AUF-ere. I tillegg skjelte vedkommende ut Jens Stoltenbergs regjering og Gro Harlem Brundtland. Mye tyder på at det var terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) som ringte - men ingen er i stand til å finne samtalen loggført; den er sporløst forsvunnet, skriver Dagsavisen.

Saumfart Alle samtaler til departementene blir i utgangspunktet tatt opp, og sikkerhetsvakter og departementsansatte har saumfart titusenvis av samtaleopptak på jakt etter samtalen som kan ha varslet angrepet 22. juli. Så langt uten hell.

- Vi har gått gjennom samtaler fra halvannet år tilbake, i et intents ønske om å finne den aktuelle lydfila. At vi ikke finner den, synes vi er beklagelig, sier Kjell Arne Knutsen, direktør i Departementenes servicesenter, til Dagsavisen.

Han vil ikke spekulere på hvorfor fila er borte.

- Vi har ingen indikasjoner på at noen av filene er blitt slettet, sier Knutsen.

Kom fram i avhør Det var 4. januar i år at oppringningen ble kjent, etter at en kvinnelig sentralbordoperatør hadde fortalt om samtalen i avhør. Hun kunne imidlertid ikke tidfeste akkurat når dette skjedde.

Breivik har selv bekreftet at han ringte departementene, men heller ikke han er i stand til å huske nøyaktig tidspunkt. Han kan heller ikke helt huske hva han sa, opplyser hans forsvarer Geir Lippestad.

Politiet har siden nyttår ikke hatt anledning til å avhøre terroristen ytterligere om samtalen, ettersom han har nektet videre avhør på grunn av uenighet rundt tilgangen på PC i fengselet. En avtale om fortsatt PC-tilgang er imidlertid nå spikret, og han vil dermed la seg avhøre igjen denne uka.

- Da vil vi blant annet prøve å få Breivik til å tidfeste samtalen, sier kommunikasjonsrådgiver Roar Hanssen i Oslo politidistrikt til Dagsavisen.

Til politiet Nå overlates lydfilene til politiet.

- Filene er på vei over til oss, men er jo allerede gjennomlyttet av sikkerhetstjenesten i departementene, sier Hanssen.

Nå håper politiet at andre sider ved terroretterforskningen skal spare dem for å gå gjennom departementssamtaler fra en periode på halvannet år.

HUSKER IKKE: Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) sier han ringte departementene - men at han ikke helt husker når. Foto: POLITIET
HUSKER IKKE: Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) sier han ringte departementene - men at han ikke helt husker når. Foto: POLITIET Vis mer