Trusselsiktet 21-åring fengslet i to uker

Står bak den omstridte jihadistvideoen som ble postet på Facebook tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 21-åringen som har innrømmet å stå bak den omstridte jihadistvideoen som ble postet på Facebook natt til tirsdag, er fengslet for to uker, med brev-, besøks- og medieforbud, melder NTB.

21-åringen er norsk statsborger, hjemmehørende i Skien. Han ble pågrepet tirsdag og er siktet for trusler mot myndighetspersoner og oppfordring til terror. Fengslingsbeslutningen er tatt i Nedre Telemark tingrett og i tråd med PSTs begjæring.

Terroretterforskning Videoen består av stillbilder av statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre og kronprins Haakon, sammenstilt med religiøs sang tekstet til norsk. Den ble av PST oppfattet som en trussel mot de nevnte samfunnstoppene, og terroretterforskning ble innledet tirsdag.

Mannen erkjenner ikke straffskyld, og meddeler via sin forsvarer John Christian Elden at han «bare er for fred».

- Min klient konverterte til islam fordi han ønsket å bli et fredeligere menneske, sa Elden til Dagbladet tidligere i dag.

Videoen, som nå er fjernet fra Youtube, ble publisert i forbindelse med demonstrasjonen organisasjonen Muslimer mot okkupasjon avholdt foran Stortinget i dag, for å kreve Norges militære tilbaketrekning fra Afghanistan.

Filmsnutten lyktes i å skape stor blest rundt arrangementet - som likevel hadde et svært beskjedent oppmøte. Blant de frammøtte var tidligere terrortiltalte Arfan Bhatti, som holdt hovedappellen.

Tradisjonstro Islamistekspert Brynjar Lia fortalte tidligere i uka at 21-åringens video føyer seg inn i en lang tradisjon med jihadistvideoer på nettet.

- Dette er trolig unge menn som svermer for Taliban og al-Qaida, og som bruker mye tid på å konsumere andre jihadistvideoer, sa Lia til Dagbladet.

Han har ventet på at jihadistvideoer rettet mot hjemlige forhold skulle dukke opp også i Norge, etter at en rekke slike har figurert i Sverige og Danmark.

Han understreket at det norske jihadistmiljøet er lite.