Trusselvideoen: - Vi kommer med bomber, bombebelter og våpen

Truer Europa og alle i USA-koalisjonen med angrep.

ANGIVELIG VIDEO: Ifølge Reuters er det IS som har sluppet denne videoen der de truer med flere angrep. CNN og tjenesten SITE har også omtalt videoen.
ANGIVELIG VIDEO: Ifølge Reuters er det IS som har sluppet denne videoen der de truer med flere angrep. CNN og tjenesten SITE har også omtalt videoen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge Reuters har IS sluppet en ny video der de truer med nye angrep mot alle land som deltar i den amerikanskledede koalisjonen som utfører luftangrep i Syria. Washington nevnes konkret i videoen.

IS truer spesifikt med at andre vil lide samme skjebne som Paris - der minst 129 mennesker ble drept i seks forskjellige angrep fredag kveld.

- Vi sier til statene som tar del i korstoget at dere, ved guds vilje, vil ha en dag som Frankrike ved gud. Slik vi angrep Frankrike i deres hovedstad Paris, sverger vi på at vi vil angripe USA i deres hovedstad, Washington, sier en mann i videoen, ifølge Reuters.

Nyhetsbyrået understreker at videoens autentisitet foreløpig ikke er verifisert.

Også den amerikanske TV-kanalen CNN har omtalt videoen. Også den private etterretningsgruppa SITE, som spesialiserer seg på IS og ekstremistiske terrororganisasjoner - og som ofte har vært først ute med tidligere IS-videoer - har omtalt videoen.

Poserer I videoen poserer det som skal være militante islamister i Syria med kalasjnikov-rifler blant annet foran kjøretøy væpnet med luftvernskyts.

Videoen dukket først opp på en nettside som brukes av Den islamske staten for å spre informasjon om IS.

I videoen tituleres en person med kamuflasjeklær og turban som algerieren Al Ghareeb.

Ifølge Reuters framstår det som at videoen er laget av en IS-gruppe som holder til i den irakiske provinsen Salahuddine, nord for Bagdad.

Truer I tillegg advarer Al Ghareeb om flere angrep mot Europa.

- Jeg sier til de europeiske landene at vi kommer med bomber, bombebelter og våpen. Dere vil ikke klare å stoppe oss, fordi vi er mye sterkere enn før, sier han i videoen.

En mann identifisert i videoen som irakeren Al Karrar sier i en beskjed rettet mot Frankrikes president François Hollande:

- Vi har bestemt oss for å forhandle med deg i skyttergravene, og ikke på hoteller, sier han i videoen.

Svarte med jagerfly Franske jagerfly angrep søndag kveld flere mål i IS-hovedstaden Raqqa, og melder å ha truffet kommando- og kontrollsentre, rekrutteringssentre og treningsanlegg.

Ti jagerfly deltok i angrepene og slapp 20 bomber over byen. Omkring 30 mål skal ha blitt rammet, melder forsvarsdepartementet.

- Det første målet som ble truffet ble brukt av Daesh (et arabisk navn på IS) som kommandopost, rekrutteringssenter og våpen- og ammunisjonslager. Det andre målet var mot en leir hvor terroristene blir trent opp, skriver forsvarsdepartementet i en uttalelse.

Etter terroranslaget i Paris fredag, hvor i alt 129 mennesker ble drept, rykket Frankrikes president François Hollande ut, og sa at dette var en krigserklæring fra Den islamske staten (IS). Han sa også at «hevnen ville bli nådeløs».

- Dette er et barbarisk angrep mot republikken, vårt folk og våre verdier. Vårt svar kommer til å bli nådeløst, sa Hollande.

IS har selv påtatt seg ansvaret noen for terroren i Frankrike. Franske myndigheter undersøker uttalelsene som kom i form av bilde, tekst og lyd - men har ennå ikke kunnet verifisere at IS står bak.