Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trusselvideoen vist

- Blodet vil renne i gatene, sier «Amerikaneren Azzam»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Se videoen hos ABC (Betaltjeneste)
 • Jobber på spreng for å sjekke terrortrussel
 • Truer med enormt terrorangrep (Dagbladet.no): - Nei, mine landsmenn. Dere er skyldige, skyldige, skyldige, skyldige. Dere er like skyldige som Rumsfeld og Ashcroft og Powell. Etter tiår med amerikansk tyranni er det på tide å dø.

  I natt viste TV-kanalen ABC endelig det mye omtalte videopptaket med alvorlige trusler mot USA.

  I 75 minutter varsler mannen som sier han er amerikansk og kaller seg «Amerikaneren Azzam» om forferdelige terrorangrep på amerikansk jord.

  - Klassisk al-Qaida


  Mannen er tildekket. Han hevder altså at han er et amerikansk medlem av al-Qaida.

  - Et amerikansk medlem har alltid vært ettertraktet for al-Qaida, sier Jack Cloonan, tidligere FBI-agent som har avhørt mange al-Qaida-folk. Han er nå innleid konsulent for ABC, og sier han tror tapen er ekte.

  Og det stemmer som Drudge Report først rapporterte, han forteller at «det neste angrepet vil få 11. september til å blekne».

  - Allahs vilje er at blodet vil renne i gatene. Amerika vil sørge i stillhet fordi de ikke vil klare å telle hvor mange som er døde, truer mannen på båndet.

  Videoen skal være laget av al-Qaidas mediaorganisasjon Sahab, et banner i videoen knyttes til denne organisasjonen.

  - Innholdet er klassisk al-Qaida-propaganda, anti-USA, sier en etterretningskilde til AP.

  - Vi er bekymret


  Kilden opplyser at videoen ser ut til å ha blitt laget de siste månedene, kanskje så sent som i sommer, fordi den skal inneholde referanser til konflikten i Darfur og 11. september-kommisjonen.

  Videoopptaket ble levert til ABC News av en pakistansk etterretningskilde med kontakter til Taliban og al-Qaida i løpet av helga.

  Etterreningsekspertene både ABC og amerikanske myndigheter har satt i sving har fortsatt ikke klart å fastslå om båndet er ekte, og de har ikke informasjon som kan knytte videoen til en spesifikk trussel. Hvem mannen er har de ikke klart å finne ut, opplyser en anonym etterretningskilde, skriver AP.

  - Vi er bekymret for al-Qaidas planer om å angripe oss, sier kilden.

  Vanskelig å plassere


  I videoen hyller mannen 9/11-angrepene, kaller Osama bin Laden og hans visesjef for sine ledere og sier en ny bølge med angrep vil komme når som helst.

  ABC opplyser på nettsidene sine at de betalte kilden 500 dollar for å få tilsendt tapen. Siden de fikk den har de samarbeidet med etterretningsfolk for å finne ut mer om opptakets opphav og innhold.

  Bare mannens øyne var synlig, resten av hodet av dekket av tøy. Mannen sier at USA er hjemlandet hans, men han sier ikke hvor han bor nå. Han snakket både arabisk og engelsk med aksent som skal være vanskelig å plassere.

  Lingvist Gerald Lampe sier til ABC at han tror Azzams førstespråk er et annet en engelsk. Ekspertene tror han har lært engelsk som barn.

  Myndighetene tror flere amerikanere jobber for al-Qaida. Blant dem er studenten Adam Gadahn. Mannen fra South Carolina er ettersøkt av FBI. Men stemmen på dette båndet er hverken hans eller noen av de andre kjente amerikanske som samarbeider med terrororganisasjonen.

<B>IKKE IDENTIFISERT:</B> Mannen sier han er amerikaner. På videoen var bare øynene hans synlig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media