Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trusselvurderingen mot Krekar er for gammel

Terrorforsker om den sju år gamle Høyesterettsdommen.

LEDET TERRORGRUPPE: Mulla Krekar (t.v.) ledet den islamistiske organisasjonen Ansar al-Islam tidlig på 2000-tallet. Både gruppa og Krekar sjøl havnet på amerikanske terrorlister. Krekar ble siktet for terrorvirksomhet i 2004, men saken ble frafalt. Foto: TV2
LEDET TERRORGRUPPE: Mulla Krekar (t.v.) ledet den islamistiske organisasjonen Ansar al-Islam tidlig på 2000-tallet. Både gruppa og Krekar sjøl havnet på amerikanske terrorlister. Krekar ble siktet for terrorvirksomhet i 2004, men saken ble frafalt. Foto: TV2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorforsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus er kritisk til begrunnelsen for å tvangsflytte mulla Krekar til Hemne kommune i Sør-Trøndelag. I pressemeldingen henvises det til utvisningsvedtaket fra 2005 som ble bekreftet av Høyesterett ved dom i 2007.

- Ikke til evig tid - Begrunnelsen hviler på at han er en trussel mot rikets sikkerhet. Utgangspunktet var opplysninger fra amerikanske myndigheter. De var feilaktige. Dette er opplysninger som USAs utenriksminister Colin Powell la fram i FN. De viste seg å være feilaktige, sier Gule til Dagbladet.

- Men for all del, de var ikke det eneste. Mulla Krekar har vært aktiv i en terrororganisasjon. Men at han skulle være et slags bindeledd mellom Saddam Hussein og Osama bin Laden var jo helt feil. Og en slik trusselvurdering kan ikke stå til evig tid. Den er for gammel. Utviklingen i verden gjør at grunnlaget er utdatert, mener Gule.

TERROREKSPERT:Førsteamanuensis Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Hans Arne Vedlog
TERROREKSPERT:Førsteamanuensis Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Krekars forsvarer Brynjar Meling opplyste til Dagbladet tidligere i uka at de har tenkt å forsøke å få utvisningsvedtaket omgjort, men at de «må ta en sak om gangen.» Meling vil nå ta tvangsflyttingen til Sør-Trøndelag til retten.
— Det er åpenbart at Kyrkeseterøra er en plassering vi ikke kan godta. Det ligger langt utenfor det som er akseptabel avstand til Oslo, hvor familien hans bor, sier Meling.

  - Trussel Ifølge vedtaket må Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad, til enhver tid holde seg innenfor kommunegrensene til Hemne kommune.
«Det er etter flere kriterier fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at Kyrksæterøra er bestemt som oppholdssted», skriver politiet i vedtaket.
Krekar pålegges også meldeplikt tre ganger i uken.
«Det er lagt vekt at Najmuddin Faraj Ahmad representerer en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser. Pålegget om meldeplikt og bestemt oppholdssted anses nødvendig og ikke uforholdsmessig, jf. § 99 første ledd», skriver politiet i sin begrunnelse.

PST opplyste til Dagbladet tirsdag ettermiddag at sikkerhetstjenesten foreløpig ikke har noen kommentarer til utviklingen i Krekar-saken.

— Det er først og fremst en politisk oppgave å sikre at myndighetene har kontroll på personer som må oppholde seg i landet til tross for at de truer rikets sikkerhet. Deretter er det en politifaglig oppgave å vurdere på hvilken måte dette skal foregå, sier justisminister Anders Anundsen til NTB.
- Vi ser nå det første eksemplet på at den nye instruksen følges opp. Det er bra og viktig, sier Anundsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media