Trygdejuks til millioner

Rikstrygdeverket har anmeldt to psykiatere for å ha skrevet ut falske sykemeldinger og legeerklæringer. Fem andre leger er også mistenkt for å delta i et omfattende trygdebedrageri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En pakistansk mann som nylig har fått norsk statsborgerskap skal være kontaktmann mellom personer i innvandrermiljøet i Norge og legene. Kilder i innvandrermiljøet hevder at det er mulig å «kjøpe» seg uføretrygd gjennom denne kontaktmannen for en pris på mellom 80.000 og 100.000 kroner, skriver Verdens Gang.

Fylkestrygdekontoret ettersjekket 144 trygdesaker som de syv legene produserte i mai og juni i år. Da 29 personer ble bedt om å komme til undersøkelse, unnlot 19 å møte til kontroll.

De uføretrygdede vil kunne heve 2-3 millioner i urettmessig trygd fram til de går av med alderspensjon.

Den pakistanske legen opererer som medisinsk rådgiver ut fra legekontorer i Oslo. Mannens virksomhet er kjent for Rikstrygdeverket, og navnet hans har stadig dukket opp i granskingen av legene.

Trygdedirektør Dagfinn Høybråten sier at Rikstrygdeverket ser svært alvorlig på saken.

Fem pasienter som har fått urettmessig uføretrygd eller sykepenger er anmeldt i saken. Alle er av pakistansk opprinnelse. De to psykiaterne avviser anklagene om trygdejuks. Flere leger vil trolig bli anmeldt i tiden som kommer.