Trygderaner får herje fritt

Med løsbart og falske historier stjeler raneren verdisakene rett foran øynene på de eldre. Åse Fløisbonn (78) har peppersprayen klar når han kommer tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Den kjeltringen har vært over hele huset og sjikanert folk. Men nå skal han få hvis han kommer tilbake, sier Åse Fløisbonn. Hun har kjøpt pepperspray.

Åse er en av mange eldre Dagbladet har snakket med i Grønland trygdeboliger som har vært utsatt for mannen som skal herje over hele Oslo.

Stjeler trygdepenger

Mannen, som er i begynnelsen av 40-åra, sniker seg opp i blokka og ringer på leilighetene. Når de eldre åpner, presenterer han seg som hjemmehjelp, eller finner på en annen historie. Noen ganger skal han også ha tatt seg inn med makt.

Vel inne roter han gjennom vesker og skuffer etter verdisaker. Utbyttet varierer mellom røyk, smykker og kontantbeløp. Flere er frastjålet over 6000 kroner.

Ved flere anledninger har mannen tatt seg godt til rette hos sine offer. Mens vettskremte beboere ikke har visst sin arme råd, har mannen forsynt seg av sigaretter og tent dem opp i godstolen.

Forkledd med løsbart

Så notorisk er tyven at eldre som Åse kjenner ham godt igjen. Derfor har han prøvd å forandre på utseende sitt, og skal ved flere anledninger ha brukt løsbart.

Ett av besøkene hos Åse endte i basketak.

-  Hva har du her å gjøre? spurte jeg. Han sa han skulle låne telefonen min til å reparere bilen sin. Jeg skal vise deg bil, sa jeg, greip tak i røret og klinket til ham i brystet, forteller Åse.

Beboerne Dagbladet har snakket med er forbanna, noen er redde. Redde for å gå ut fra sin egen leilighet midt på dagen, redde for at raneren skal komme tilbake.

Politiet maktesløse

Politiet kan gjøre lite, selv om de kjenner mannen godt.

-  Han opererer også andre steder i byen. Han står bak et betydelig antall saker, sier politioverbetjent ved Grønland politistasjon Victor Jacobsen.

Når politiet dukker opp er mannen som oftest forduftet, men han er pågrepet av politiet ved flere anledninger. De må imidlertid raskt la ham gå.

Etter det Dagbladet erfarer, skal mannen være for syk til å havne i fengsel, men for frisk til å havne i hjelpeapparatet.

-  Vi ser svært alvorlig på at han får gå rundt og spre frykt blant de eldre, men av medisinske grunner har vi ikke kunnet fengsle ham. Dette er en fortvilet situasjon. For dem det gjelder, for politiet, og jeg tror også for mannen selv, sier Jakobsen.

UTRYGG: - Trygdeboliger burde være et trygt sted, sier Åse Fløisbonn, som har hatt tyven på døra flere ganger. - Pass godt på hvem du lukker opp for, sier hun.