Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trygg jobb gir mer sykefravær

En ny undersøkelse viser at nordmenn er mer borte fra jobben når det er oppgangstider. Og det er de som føler seg trygge i jobben, som tar ut flere sykedager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Man tar seg større friheter når jobben er trygg. Når det går godt, risikerer man lite selv, og man påfører ikke bedriften store tap, sier Øyvind Anti Nilsen ved Norges Handelshøyskole (NHH). Sammen med forskerne Jan Erik Askildsen og Espen Bratberg fra Universitetet i Bergen har han sett på sammenhengen mellom konjunkturutviklingen og sykefraværet. Tallenes tale er klar: Nordmenn tar ut mer sykefravær i gode tider.

På fraværstoppen

Det norske sykefraværet er høyt i europeisk sammenheng. Norske arbeidstakere var borte fra jobben 7,2 prosent av arbeidsdagene i andre kvartal 2004. Dette tilsvarer 12,5 arbeidsdager borte fra jobben hvert år.

Rogaland er det fylket som har lavest sykefravær, med 4,9 prosent. Finnmark har høyest fravær med 8,3 prosent.

Norge har i tillegg det mest sjenerøse sykelønnssystemet, med 100 prosent kompensasjon fra første dag.

Sjenerøs sykelønn

-  Vi ser de samme tendensene i andre land med sjenerøse sykelønnsordninger, som Sverige og Nederland. Det er nærliggende å si at det høye sykelønnsfraværet har med et sjenerøst sykelønnssystem å gjøre, sier Espen Bratberg ved Universitetet i Bergen.

Stressende arbeidsliv

Direktør for Arbeidslivspolitikk i NHO, Sigrun Vågeng, er ikke overrasket over funnene.

-  Vi er ikke ukjente med at det er variasjoner i sykefraværet som følger konjunkturene.

Det er viktig å understreke at fravær har følger. Vi har et sykelønnssystem som er basert på tillit, og må jobbe for å få ned det høye sykefraværet, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media