Trygg tv

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Da NBC News-reporter Brian Williams forrige uke intervjuet Barack Obama i Det hvite hus, spurte han om det var planlagt at presidentens tur til Midtøsten ble lagt til samme uke som Conan OBriens første uke som programleder for «The Tonight Show».

– Vel, vi har snakket mye om dette i det ovale rom, hvordan vi skal takle overgangen mellom Leno og OBrien. Jeg tror han er klar for oppgaven, sa Obama. – Men jeg vil at han skal vite at det ikke vil komme noen krisepenger fra Washington hvis han roter det til.

Klippet var spilt inn i en pause i intervjuet, men det var nesten som om det var naturlig at presidenten skulle kommentere det hele USA har snakket om de siste ukene. At «The Tonight Show with Jay Leno» nå heter «The Tonight Show with Conan OBrien». Det skjer nemlig ikke så ofte at en ny rumpe får sitte i stolen bak skrivebordet på det populære NBC-programmet. Johnny Carson var programleder i 30 år, før han overlot roret til Jay Leno i 1992. 17 år senere er det OBrians tur. Og USA vet å sette pris på sine talkshowverter. I alle fall så lenge de er middelaldrende hvite menn i dress.

Egentlig burde Obama være blodig fornærmet. Her går han hen og skriver historie ved å bli USAs første svarte president, og så tralter kveldsshowene på de store tv-kanalene videre som om ingenting har hendt. Presidenten får han fortsatt bare se det Jay Leno selv har kalt «paraden av hvite menn» når han ser på tv før han legger seg. Conan OBriens tidligere program «Late Night» er tatt over av Jimmy Fallon, og vil konkurrere med Jimmy Kimmel og David Letterman. Leno selv kommer tilbake med «Jay Leno Show» 14. september og vil antagelig, som samtlige av sine kollegaer, fortsatt lire av seg en åpningsmonolog henvendt til publikum i salen, før han setter seg bak skrivebordet, spøker litt med husbandet og ønsker pene, ufarlige kjendisgjester velkommen.

I sin debut på «The Tonight Show» forrige mandag fikk Conan O’Brien det høyeste seertallet for en mandagssending på fire år. Uka etter hadde ratingen gått ned 40 prosent. Det er ikke så overraskende, all den tid programmene har fått stadig færre seere. Grunnen til at kanalene i det hele tatt velger å fortsette med senkveld-talkshowene, er at de er langt billigere å produsere enn tv-serier. Grunnen til at det nesten er umulig å skille det ene showet fra det andre, er at det er det som er meningen.

I et tv-univers hvor man kan velge mellom tusenvis av kanaler og nisjeprogrammer, skal talkshowverten være en hyggelig, trygg onkel du kjenner godt, som du kan si natta til hver kveld. Forsøk på å introdusere programledere som er frekkere og mer utforutsigbare, har vist seg å mislykkes gang på gang. Amerikanerne vil ikke ha kontrovers før de legger seg. De vil ikke ha sinte eller eksentriske mennesker i ruta. De vil, som New York Times beskriver det, ha noen som forsikrer oss om at «alt er ok i verden, og at mamma og pappa fortsatt elsker hverandre». Så får heller kvinnene snakke om verdensproblemer på dagtid.