Tryggest i fengsel for bamse-læreren

- Skyt henne, skrek rasende demonstranter. Gillian (54) i fengsel på sjette døgnet. Snakket med sønnen i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Selv om Sudan er beryktet for noen av verdens verste fengsler, er det likevel tryggest for den dømte bamse-læreren Gillian Gibbons å være på innsiden av murene.

I dag er hun fengslet på sjette døgnet etter at hun i går ble dømt for å ha fornærmet islam og profeten. 15 dager i fengsel og utvisning fra Sudan var passe straff, fastslo dommeren.

I hjembyen Liverpool bor ex-mannen Peter, datteren Jessica og sønnen John, som fikk snakke med moren på telefon i kveld.

- Mor greier seg ganske. Hun oppfordret til toleranse. Jeg vil ikke at noen form for harme skal gå ut over muslimske mennesker, var hennes budskap, sier sønnen til nyhetsbyrået AP i kveld.

 54 år gamle Gibbons kunne fått 40 piskeslag og ett års fengsel for ikke å ha nektet sine sju år gamle elever å kalle en fiktiv teddybjørn for Muhammed i en hjemmelekse.

Men den «milde» dommen, slik konservative muslimer tolker den, skapte voldsomme demonstrasjoner og opptog i Sudans hovedstad Khartoum i dag. Etter fredagsbønnen marsjerte flere tusen mennesker, mange bevæpnet med kniver og stokker, med grønne muslimske flagg, bannere.

- Drep henne ved skyting

Demonstrantene satte fyr på aviser med bilder av lærer Gibbons og saken om fantasi-teddybjørnen Muhammed.

Tryggest i fengsel for bamse-læreren

De ropte taktfast «Drep henne, drep henne ved skyting», skriver nyhetsbyrået Reuters.

Flere hundre demonstranter marsjerte og ropte trusler mot læreren også utenfor den britiske ambassaden og privatskolen der fru Gibbons jobber på første året.

Som nyskilt og single etter 32 års ekteskap ville hun sette ut i livet sin gamle drøm om å jobbe og reise i Afrika

Unity High School har vært stengt og bevoktet siden hun ble pågrepet sist søndag.

Hilsen fra datteren
Dommen fra i går har også utløst en nettkampanje til støtte for Gillian Gibbons. Den startet i Gibbons hjemby Liverpool.

Liverpool Echo skriver at datteren Jessica i hjembyen Liverpool har fått formidlet en hilsen til sin mor.

Teddybjørn-saken har ytterligere forverret den diplomatiske forbindelsen mellom Sudan og Storbritannia. Forholdet mellom Sudan og Storbritannia, USA og mange vesteuropeiske land er på frysepunktet. Bakgrunnen er Vestens planer for å løse krisen i Darfur-regionen.

Før rettssaken start i Khartoum i går, ble Sudans ambassadør i London kalt inn på teppet til den britiske utenriksministeren David Milipond personlig. Etter dommen fikk ambassadøren  beskjed om å komme tilbake.

Sendes hjem snart?

 RASENDE DEMONSTRANTER:  Flere tusen mennesker samlet seg i Khartoums gater etter fredagsbønnen i dag og krevde strebgere straff for den britiske læreren som i går ble dømt for å ha fornærmet profeten Muhammed. Foto: AFP/Scanpix.
RASENDE DEMONSTRANTER: Flere tusen mennesker samlet seg i Khartoums gater etter fredagsbønnen i dag og krevde strebgere straff for den britiske læreren som i går ble dømt for å ha fornærmet profeten Muhammed. Foto: AFP/Scanpix. Vis mer

Etter sudanesisk rettstradisjon skulle den britiske kvinnen overføres til et beryktet kvinnefengsel rett etter domsavsigelsen.

Det er overfylt av kvinner som har brutt sharialovenes forbud mot produksjon av alkohol.

Men verken britiske eller sudanesiske myndigheter vil si noe i dag om hvor fru Gibbons er. Det kan tyde på en diplomatisk løsning og at læreren blir sendt ut av Sudan før de 15 dagene er sonet.

Møtte henne i dag

En talsmann for den britiske ambassaden i Khartoum sa i dag at den britiske konsulen og en annen tjenestemann har møtt læreren i dag.

- Hun har det bra, men vi svarer ikke på spørsmål om hvor hun er,  var den korte uttalelsen fra ambassadens talsmann Omar Daair.

STENGT OG BEVOKTET: Etter flere år som lærer ved privatskolen Union High School i Khartoum, ble Gillian Gibbons arrestert og dømt for å ha fornærmet profeten Muhammed. Skolen har vært stengt og bevoktet siden læreren ble arrestert sist søndag.
I FENGSEL PÅ HEMMELIG STED: Gillian Gibbons sammen med en tam gepard i en dyrehage i Sudan.Den britiske kvinnen er fengslet på sjette døgnet, og britiske myndigheter vil bare si at to representanter for ambassaden har møtte henne i dag og at hun har det bra. Hun kan bli utvist fra Sudan før alle de 15 døgnene er sonet.