Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tryggest når det smeller

Nordmenn vil ha trygge og pålitelige biler. I høst står nye folkefavoritter i kø – sikrere enn noen gang. Her er bilene som kan redde deg om det skulle smelle på glatte høst- og vinterveier.

GRØNN OG SIKKER: Her krasjtestes Hondas nye hybridmodell Insight av NCAP. Honda-hybriden besto med glans.
GRØNN OG SIKKER: Her krasjtestes Hondas nye hybridmodell Insight av NCAP. Honda-hybriden besto med glans. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av Are Borgir.
 Din sjanse til å overleve en kollisjon er i dag 90 prosent større enn for 20 år siden. Det kan du i stor grad takke en felleseuropeisk organisasjon for. EuroNCAP smadrer hvert år rundt 30 nye bilmodeller for at du og jeg skal få et sikrere liv på veien.

Til nå i år har 24 biler oppnådd toppkarakter i disse krasjtestene som anses for å være verdens tøffeste. De er alle siste nytt på bilmarkedet - og de fleste av dem er vanlige biler til vanlige priser.

Dagbladet gir deg her full oversikt.

Sikkerhetsrevolusjon
Takket være NCAP som har skjerpet testkravene ytterligere i 2009, tør ingen bilprodusent som ønsker et langt liv å sende ut en ny modell som kan bli slaktet av den prestisjetunge organisasjonen. Et dårlig NCAP-resultatat vil i dag bety katastrofe for bilmerket.

SIKKER SKODA-SUV: Skodas første kompakt-SUV, Yeti, er en av høstens store nyheter. Spennende design — topp sikkerhet.
SIKKER SKODA-SUV: Skodas første kompakt-SUV, Yeti, er en av høstens store nyheter. Spennende design — topp sikkerhet. Vis mer

Resultatet av NCAPs årelange bilknusing er derfor blitt en sikkerhetsrevolusjon. Flere og flere biler får i dag utstyr og elektronikk som kan begrense og avverge ulykker — og redde liv. Det fins biler på markedet med radarsystemer som registrerer fare og kan stoppe bilen før det smeller — uten at sjåføren må reagere. Foreløpig er dette utstyret bare å få på dyrere statusbiler, men det er bare et spørsmål om tid før det dukker opp i vanligere prisklasser.

Fem stjerner
For deg som forbruker gjelder det å se etter NCAP-stjerner når bil skal velges. Fem stjerner er toppkarakter — fire kan i visse tilfeller også være akseptabelt. Her kan det være snakk om en enkelt detalj som ikker fyller NCAP-kravene, men som ikke behøver å være utslagsgivende i en krisesituasjon.

Akkurat så strengt er NCAPs regelverk, og biler med tre stjerner bør du ifølge organisasjonen ikke en gang se på.

Europeiske myndigheter, også Statens vegvesen, fraråder i tillegg å kjøpe biler uten ESP, et elektronisk antisladdsystem som holder bilen på veien på glatt føre.

Sjanseløse
Dessverre for sikkerheten på norske veier triller det i dag rundt 900 000 bil-oldinger som hører hjemme i den laveste stjernegruppen. Dette er biler helt fri for moderne sikkerhetsutstyr. Ca. 200 000 av disse har passert 20 år og er direkte livsfarlige.

POPULÆR OG SIKKER: Toyota Avensis er til nå i år Norges mest solgte familiebil. Et meget trygt valg, mener NCAP og gir den fem stjerner.

Toyota Avensis

Foto:Are Borgir
POPULÆR OG SIKKER: Toyota Avensis er til nå i år Norges mest solgte familiebil. Et meget trygt valg, mener NCAP og gir den fem stjerner. Toyota Avensis Foto:Are Borgir Vis mer

—Altfor mange sitter i dag i biler hvor de er helt sjanseløse i en ulykkessituasjon, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk.

—Dessverre finner du ofte unge mennesker og barnefamilier i disse bilene, opplyser Sandberg som mener at avgifter på sikkerhetsutstyr burde vært fjernet helt.

Imponerer
Blant årets nyheter på bilmarkedet med høyest sikkerhet finner du flere modeller i moderate prisklasser. Lille og rimelige Hyundai i20 imponerer med fem stjerner og høyere totalpoeng enn eksempelvis Audi Q5. 82 poeng får i20, mens status-Audien må nøye seg med 76. Laveste grense for fem stjerner er 70 poeng.

Andre viktige nyheter i år med høy stjerneglans er Toyota Avensis, Toyota iQ, Honda Jazz, Opel Insignia, og Peugeot 3008. Og i høst dukes det for flere spennende og folkelige nyheter med høyeste sikkerhetskarakter hos NCAP. Blant disse ikke minst kompakt-SUV?en Skoda Yeti, VW Polo, og 4X4-spesialisten Subaru Legacy,

FRANSK OG SIKKER: 3008 er årets praktiske Peugeot-nyhet. Fem stjerner og toppkarakter.
FRANSK OG SIKKER: 3008 er årets praktiske Peugeot-nyhet. Fem stjerner og toppkarakter. Vis mer

Alle disse er kandidater i Dagbladets kåring av " Årets Bil i Norge" seinere i høst, og vi kommer tilbake med mer utfyllende omtale av dem.

Grønn sikkerhet
To bilnyheter som også er sterke "Årets Bil-kandidater" skiller seg spesielt ut i år. De er grønne — og sikre. Hybridene Toyota Prius og Honda Insight er høyt oppe på lista over de tryggeste bilene på markedet. At disse to framtidsrettede modellene gjør det godt i verdens strengeste kollisjonstest, viser at produsentene tar både miljø og sikkerhet på alvor.

Også forrige modell av Prius gjorde det solid i krasjtest hos NCAP, og nå slår høstens store hybridnyhet til med et nytt knallresultat. Det samme gjelder Hondas nye lett-hybrid som også imponerer med fem stjerner.

GRØNN OG SIKKER: Også nye Toyota Prius får toppkarakter i verdens tøffeste sikkerhetstest.
GRØNN OG SIKKER: Også nye Toyota Prius får toppkarakter i verdens tøffeste sikkerhetstest. Vis mer
SMÅTT OG SIKKERT: VW Polo kommer i ny utgave i høst. Fem stjerners sikkerhet.
SMÅTT OG SIKKERT: VW Polo kommer i ny utgave i høst. Fem stjerners sikkerhet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling