Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trygghet, frihet og velferd på spill

MDG-topp Arild Hermstad sparte ikke på kruttet da han åpnet partiets landsmøte på Fornebu i dag.

SE TV LIVE: Åpningstale under landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
STREIKERE TIL LANDSMØTET: Klimastreikende ungdom gjestet MDGs landsmøte i dag. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix
STREIKERE TIL LANDSMØTET: Klimastreikende ungdom gjestet MDGs landsmøte i dag. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix Vis mer

- Erna må gå, klimahandling nå. Erna må gå, klimahandling nå. Med taktfaste rop fra klimastreikende ungdom som kom masjerende inn i salen, åpnet MDG sitt landsmøte på den nedlagte flyplassen Fornebu.

- Klimakrisen ligner ingen andre kriser vi har møtt, sa en av dem, Penelope Lea (14) i sin tale til landsmøtet.

- Jeg krever ha en framtid også når dere er døde, sa hun videre, og ble takket av med trampeklapp fra de 200 MDG-delegatene.

- Ingen sak mer alvorlig

Alvoret ble ikke mindre da Arild Hermstad, nasjonal talsperson i MDG, og for tida vikarierende byråd for miljø og samferdsel i Oslo gikk på talerstolen.

I sin første landsmøtetale som leder, åpnet han med å tegnet et dystert bilde av de menneskeskapte skadene på klima og natur.

- Mer enn noen gang før trenger vi partier som ikke bare tar øyenvitneskildringene på alvor, men også de vitenskapelige rapportene om klimakrisen og naturtap.

- Ingen annen politisk sak er mer alvorlig. Vi står ved et veiskille, der langsiktig trygghet, frihet og velferd for alle står på spil, åpnet Hermstad, som skyndet seg å legge til at det nå var mer grunn også til optimiste.

- Vi begynner å se et stemningsskifte i miljøkampen.

- Den største grunnen til optimisme, er at barn og unge sier klart fra at nok er nok, sa han og takket Penelope Lea og resten av de streikende ungdommene.

- Handlingslammet regjering

TALTE: Arild Hermstad Foto: Ola Vatn / NTB scanpix
TALTE: Arild Hermstad Foto: Ola Vatn / NTB scanpix Vis mer

Hermstad anklaget regjeringen for å være «fullstendig handlingslammet».

- Det er en regjering som setter seg slappe klimamål som de ikke har tenkt til å nå, og bestiller en utredning om hvordan de kan kutte utslipp i stedet for å kutte utspill.

Han beskylde regjeringen også for ikke å gjøre det som virker.

- De dropper et av de aller viktigste klimavirkemidlene, det vi allerede vet at fungerer - nemlig avgifter, altså prisene på å slippe ut klimagasser, sier han.

- Dette våger de ikke ha med i verktøykasssen når de skal fikse klimaet. Det er som å be tannlegen din om å fikse tannpinen din, samtidig som du nekter å åpne kjeften

Siste år med to ledere

Vindmøller kontra miljøvern og sekstimers arbeidsdag, er blant temaene partiet skal diskutere i helga.

Det er også det siste landsmøtet der MDG har to sidestilte talspersoner. Modellen med to sidestilte leder skrotes og også MDG går over til å ha en partileder fra neste år.

Men ennå er Hermstad og Une Aina Bastholm sidestilte. Det innebærer også to ledertaler.

- Generasjonsran

Bastholm gikk på talerstolen som nummer to. Hun snakket om det hun kaller et generasjonsran.

- Ungdommene er forbanna. Det har de god grunn til. De skal arve klimaendringene som kommer hvis vi ikke gjør nok. Dårligere avlinger, dårligere veier, mindre fisk langs kysten og mindre penger til velferd, sier hun.

Spesielt tok hun opp vedtaket om fase to av oljefeltet Johan Sverdrup.

- En måned etter 40 000 barn og unge streiket i gatene, stemte regjeringspartiene, med støtte fra Ap og Sp, for å fortsette utbyggingen av Sverdrup-feltet,

- Det er det største generasjonsranet vedtatt i Stortinget dette tiåret.

Ifølge Bastholm blir de satt i et umulig spil

- Framtida deres taper uansett: hvis klimapolitikken lykkes, taper de penger og får arbeidsledighet. Hvis klimapolitikken feiler, taper vi penger, velferd, frihet og matsikkerhet.

Ifølge Bastholm er MDG det eneste partiet som har stilt seg bak alle de klimastreikende ungdsommenens krav og fremmet dem på Stortinget.

- 60 prosent utslippskutt innen 2030, ingen flere utvinningstillatelser til oljeindustrien, og 65 milliarder årlig til finansering av klimatiltak i fattige land.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!