Trygghet og tyngdekraft

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Midtveis i Ap’s landsmøte skimter vi partiets valgkampstrategi. Den vil bestå i å markedsføre partiet som garantisten for trygghet i velgernes hverdagstilværelse og samtidig vise til at partiet, i kraft av sin tyngde, er i stand til å gjennomføre det partiet bestemmer seg for. Leder for programkomiteen, nestleder Helga Pedersen, sa i sin tale i går at programdebatten i Arbeiderpartiet er det viktigste og mest betydningsfulle politiske verksted i Norge. Det har hun historisk belegg for. Reformer vedtatt på ett landsmøte, har svært ofte vist seg å bli realiteter i løpet av få år. Det har selvfølgelig sammenheng med at Ap enten har hatt eller søkt regjeringsmakt, og derfor hatt muligheten til å gjennomføre sin politikk. Denne gjennomføringskraften virker disiplinerende og gjør at partiet ofte oppleves som traust og lite dristig. Men i ei tid med finanskrise og økende frykt for jobb og bolig, er det trygge og trauste trolig mer tillitvekkende enn det motsatte. I hvert fall satser Ap-ledelsen på det. I Pedersens tale i går gikk trygghetsbegrepet igjen som en rød tråd. Og som forutsetninger for trygghet for arbeid og velferd pekte hun på sosialdemokratiske verdier som solidaritet og fellesskap. At andre partier oppfatter de samme verdier som hindringer for personlig frihet og utfoldelse gjør at vi får en spennende og skarp debatt fram mot valget den 14. september.

Skarpe toner har vi alt hørt atskillig av i Folkets Hus. Partileder Jens Stoltenberg gikk til syrlige angrep på den forrige regjeringen som han konsekvent omtalte som «den Frp-støttede Bondevik-regjeringen». Han anklaget den for å ha brutt en rekke løfter og raljerte over de samme partienes mislykkede forsøk på å skape et klart regjeringsalternativ foran høstens valg. Men han advarer likevel mot å tro at partiene ikke vil klare å samarbeide etter en eventuell valgseier. Ap’s oppskrift er med andre ord trygghet, tyngdekraft og kraftige advarsler mot høyrepolitikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer