Bergen:

Trygler: - En ubehagelig situasjon

Det som omtales som en fjerde smittebølge har skyldt inn over Bergen mot slutten av sommerferien. Fortsatt står 35 000 yngre bergensere uten første stikk, og kommunen håper folk nå melder seg.

BERGEN: Det er høye smittetall i Bergen. Vi har snakket med helsebyråd Beate Husa (KrF) og smittevernoverlege Egil Bovim om situasjonen. Reporter: Marthe Lien. Video: Magnus Paus. Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 67.16% Første dose: 76.82%

BERGEN (Dagbladet): - Det er ikke noe kjekt å ha så høye smittetall at man passerer 80 nye smittede to døgn på rad. Det er en ubehagelig situasjon, sier helsebyråd Beate Husa (KrF) til Dagbladet.

For bergenserne som haster forbi helsebyråden på Torgalmenningen denne solfylte ettermiddagen, ventet en ny runde med innstramminger fredag.

Søndag ble det registrert 70 nye smittede i byen, og Husa kan ikke utelukke at neste uke vil by på nye innstramminger.

- Jeg er selvfølgelig redd for det, og skulle gjerne sluppet det. Derfor appellerer vi nå sterkt til bergenserne om å ta i et ekstra tak. Men det er klart vi ikke kan utelukke at vi må inn med strengere tiltak.

- MELD DERE: Helsebyråd Beate Husa ønsker at de rundt 35 000 uvaksinerte bergenserne nå melder seg til vaksinering. Foto: Magnus Paus / Dagbladet
- MELD DERE: Helsebyråd Beate Husa ønsker at de rundt 35 000 uvaksinerte bergenserne nå melder seg til vaksinering. Foto: Magnus Paus / Dagbladet Vis mer

- Sprer seg raskt

Økt mobilitet i sommermånedene, samt at mange kanskje har sett på første vaksinedose som en «sovepute» tror Husa er medvirkende årsaker til at smitten stiger.

- Men vi ser at deltaviruset sprer seg raskt, og én vaksinedose er på langt nær nok til å kunne være beskyttet, sier hun.

Særlig er det aldersgruppen 20 til 29 år som dominerer på smittestatistikken, forteller Husa. I Bergen er det også mange yngre, 35 000 personer over 18 år, som er helt uvaksinert.

- Vi håper at mange av de nå melder seg. Det har vært ferie, så det kan være mange grunner til at folk ikke har meldt seg, og jeg håper de gjør det nå. Siden det har vært litt trått med å få tak i disse førstegangsarmene, så er det mange som nå har fått andre dose. Det er jeg glad for, og det fører kanskje til at vi kan få bukt med spredingen.

- Hva tenker du om at folk kanskje har prioritert ferie foran vaksine?

- Jeg tenker at det kan vi ikke konkludere med. Jeg har respekt for at noen er skeptiske, og kanskje vil se hvordan det går med venner og kjente med tanke på bivirkninger. Det kan være mange grunner. Men både lokalt og nasjonalt har myndighetene nå et ansvar for å få informasjonen om vaksine ut.

- Vaksinerer for harde livet

Husa håper de økte smittetallene i Bergen nå kan bidra til at flere vil ta vaksinen.

- Tenker du at 35 000 uvaksinerte er for mye?

- Jeg skulle ønske det var et lavere tall, ja. Absolutt.

VIL NÅ FLERE: Smittevernoverlege Egil Bovim i Bergen tror kommunen skal få brukt opp alle vaksinedosene, men kanskje ikke så raskt som han hadde håpet. Foto: Magnus Paus / Dagbladet
VIL NÅ FLERE: Smittevernoverlege Egil Bovim i Bergen tror kommunen skal få brukt opp alle vaksinedosene, men kanskje ikke så raskt som han hadde håpet. Foto: Magnus Paus / Dagbladet Vis mer

Også smittevernoverlege Egil Bovim skulle ønske andelen vaksinerte var høyre.

- Vi ser at det er ledig kapasitet på vaksineringen nå, og da blir tallet for høyt. Vi ønsker at hele kapasiteten skal være brukt hele tida. Jeg tror vi skal få brukt opp de vaksinene vi har, men det kan nok ta lengre tid enn det vi hadde ønsket, sier Bovim til Dagbladet.

- Generelt er oppslutningen veldig god, men det vi sliter med nå er at folk er på ferie, og da er det vanskelig å reise tilbake til Bergen for å ta vaksine. Vi vet ikke hva denne oppslutningen blir når det igjen er en normalsituasjon, men vi ser jo at det er en del som ikke vil ta vaksine. Det ser vi.

SMITTELEI: Mange er lei av smitteverntiltak. Det gjelder også smittevernoverlege i Bergen, Egil Bovim. Video: Magnus Paus Vis mer

Han har ikke oversikt over akkurat hvilken aldersgruppe dekningen er dårligst, men peker på at stort sett alle over 65 år er fullvaksinert.

- Så det er de yngre vi nå vil vaksinere for harde livet, sier Bovim og legger til:

- Fra et smittevernfaglig perspektiv så skulle vi jo ønsket at alle satt hjemme og ventet på vaksinen, men samtidig, etter et og et halvt år med sterke begrensninger, så forstår jeg jo at folk har lyst til å reise vekk.

- Ser ikke lovende ut

Han mener utfordringen i Bergen nå er «mangehodet».

- Det er veldig mange smitteveier, og vi må tilbake til de gode, gamle smittevernreglene. Det viktigste er hold avstand, hold avstand, hold avstand, og alle rådene som alle nå begynner å bli veldig lei av, sier han.

Dersom Bovim nå må anbefale ytterligere innstramminger i kommunen, mener han det er en utfordring å finne tiltak som er målrettede nok.

- Jeg håper ikke at jeg må anbefale flere innstramminger, men med de tallene vi har nå så ser det ikke så veldig lovende ut. Om vi får enda høyere tall til uka, så må vi sette oss ned og se hva vi kan innføre av reaksjoner for å få ned tallene. Men det er en utfordring å finne tiltak som er målrettet og ikke altfor voldsomme, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer