Russlands invasjon av Ukraina:

Trygler: - Bruker barn som skjold

Fire personer som hevder de er ansatte ved atomkraftverket i russisk-okkuperte Enerhodar trygler om hjelp i en ny video.

ADVARER MOT KATASTROFE: Fire personer som skal være ansatte ved atomkraftverket i Enerhodar trygler ukrainske myndigheter om hjelp, og advarer mot katastrofe hvis russerne fortsetter å okkupere kraftverket. Foto: Privat
ADVARER MOT KATASTROFE: Fire personer som skal være ansatte ved atomkraftverket i Enerhodar trygler ukrainske myndigheter om hjelp, og advarer mot katastrofe hvis russerne fortsetter å okkupere kraftverket. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden mars har byen Enerhodar sør i Ukraina vært okkupert av russiske styrker. Byen er hjem til Europas største atomkraftverk, og ligger langs elva Dnipro i Zaporizka fylke.

De siste ukene har situasjonen i og rundt atomkraftverket tilspisset seg. Ved ujevne mellomrom har det gått av flere eksplosjoner rundt kraftverket, og Russland og Ukraina anklager hverandre for å stå bak.

En brann ved reaktorene førte torsdag til at kraftverket ble koblet av det ukrainske strømnettet, ifølge ukrainerne.

- Handlingene til inntrengerne har forårsaket en fullstendig frakobling av Zaporizjzja atomkraftverk fra strømnettet – det første i anleggets historie, skriver statlige Energoatom, som drifter Ukrainas fire atomkraftverk, på Telegram torsdag.

Ukraina mener Russland begår «kjernefysisk terror» ved å bruke atomkraftverket som en militær festning, og satellittbilder bekrefter at Vladimir Putins krigsmaskin har brukt anlegget som lagringsplass for militært materiell.

Nå trygler fire personer som skal være ansatte ved kraftverket i Enerhodar ukrainske myndigheter om hjelp til å befri byen, innbyggerne og atomkraftverket fra det de beskriver som et russisk terrorregime.

BOMBES: Ukrainas forsvarsstyrker hevder at tolv russiske soldater ble drept i dette angrepet. Video: KameraOne. Reporter: Magnus Paus Vis mer

«Truer verden»

Den aktuelle videoen ble publisert i Viber-kanalen Stepova Divizija, en kanal som er opprettet til støtte for den ukrainske motstandsbevegelsen i de russisk-okkuperte områdene sør i Ukraina.

Hvorvidt personene på videoen faktisk bor i Enerhodar og jobber ved kraftverket, er så langt ikke bekreftet. Videoen er derimot omtalt av en rekke ukrainske medier, deriblant Obozrevatel og Ukraina Sejtsjas.

I videoen figurerer fire personer, tre menn og en kvinne. Alle har tildekket ansiktene sine. I tillegg er ansiktene deres sladdet, og stemmene deres forvrengt.

De fire står foran en vegg som ser ut til å ha blitt beskutt med kuler eller truffet av splinter.

Først ber de fire personene om hjelp:

«Kjære president, kjære væpnede styrker, kjære det ukrainske folk. Vi er innbyggere i Enerhodar, og i total desperasjon taler vi til dere, og vi ber om hjelp. I dag befinner vi oss, alle innbyggerne i Enerhodar og alle arbeidere ved kraftverket, i russisk fangenskap», sier den ene mannen.

«Russerne har tatt atomkraftverket og truer hele verden med en atomkatastrofe», legger han til.

FRONTEN: Video skal vise byen Pisky ved fronten i Ukraina som bombes av russiske styrker. Video: Twitter. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

«Bortført uten grunn»

Seinere tar den andre mannen ordet, og beskriver den nåværende situasjonen i russisk-okkuperte Enerhodar:

«Okkupantene dekker seg til med oss, og bruker våre barn som levende skjold. De utfører folkemord og terror på vår jord. Vi kan ikke gå på gata. Våre barn er redde. Vi kan ikke handle mat og vann, fordi våre medborgere blir bortført uten grunn på åpen gate», sier mannen.

Deretter forteller han at russiske og tsjetsjenske styrker og ukrainske overløpere stormer og raner innbyggernes hjem.

«De forklarer det med det at de leter etter ukrainske nasjonalister, soldater eller veteraner. De som blir bortført, hører vi ikke fra eller om. Disse menneskene blir borte», sier den andre mannen videre.

Deretter tar den tredje mannen ordet og gjentar bønnen om hjelp:

«Okkupantene skyter konstant mot atomkraftverket. Vi frykter for de verste konsekvensene. Vi ber ettertrykkelig om ikke å bli etterlatt til oss selv. Vær så snill: Kom og frigjør oss fra disse terroristene. Enerhodar er Ukraina. Ukraina er over alt», sier mannen.

Deretter avsluttes videoen.

KRITISERER: Nestleder i Norges FN-delegasjon, Trine Heimerback, kritiserer Russlands invasjon av Ukraina under FNs sikkerhetsråd sitt møte onsdag. Video: Reuters Vis mer

Vil inspisere kraftverk

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har over lengre tid bedt å få tilgang til det russisk-okkuperte atomkraftverket i Enerhodar i Ukraina.

Under et møte i FN onsdag, gjentok IAEA sitt ønske:

- Vi er i gang med forberedelsene til oppdraget, og IAEA er i aktiv dialog med alle parter for å få sendt av gårde et team så fort som mulig, sa FNs politiske sjef, visegeneralsekretær Rosemary DiCarlo.

FN, Russland og Ukraina er enige om å la IAEA inspisere kraftverket, men partene har ikke klart å bli enige om hvordan et slikt besøk skal arrangeres.

Tidligere i august krevde 42 land, blant dem Norge, at Russland umiddelbart trekker tilbake sine styrker fra kjernekraftverket.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer