Coronakatastrofe i Brasil:

Trygler kvinner: - Utsett graviditeten

Verden har passert nok en dyster dødsrekord. Brasil er et av landene som er hardest rammet. Én firedel av alle dødsfall som er rapportert i verden de siste dagene, har skjedd i Brasil. Nå trygler helsemyndighetene kvinner om å vente med å få barn.

PARADOKSET I PANDEMIEN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer viktigheten av tiltak sett opp mot ulike land i verden. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV / Foto: Luiz Gomes/Fotoarena/Sipa USA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 119 000 +312
innlagt109 -17
døde 774
påvist smittet 162 000 000+313.8K
døde 3 370 000 +7.5K
Se mer

Coronapandemien har nå krevd tre millioner menneskeliv på verdensbasis.

Den dystre milepælen ble nådd lørdag, ifølge Johns Hopkins Universitys oversikt.

Dødstallet antas derimot å være høyere enn 3 millioner. Det skyldes blant annet mangelfull rapportering.

I snitt blir det i disse dager registrert rundt 12 000 coronadødsfall daglig. USA er fortsatt det landet i verden med flest registrerte dødsfall. Der er det registrert godt over 500 000 coronadødsfall. Brasil følger bak med nesten 370 000 coronarelaterte dødsfall.

På randen av kollaps

Live-published photos and videos via Shootitlive

Brasil er også et av landene som nå er hardest rammet av pandemien.

Det rapporteres om rundt 3000 nye coronarelaterte dødsfall i landet hver dag. Én firedel av alle dødsfall som er rapportert i verden de siste dagene, har skjedd i Brasil.

På det meste ble det registrert over 4000 daglige coronadødsfall i landet i starten av april.

Landets helsevesen er nå på randen av kollaps, og ekspertene frykter at dødstoppen ikke er nådd.

- Utsett graviditeten

MUTASJON: Line Vold sier hun er bekymret for den brasilianske mutasjonen av coronaviruset, som ble påvist i Norge for første gang på fredag. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier / Dagbladet TV Vis mer

Nå ber landets helsemyndigheter kvinner om å utsette graviditeten til pandemien er mer under kontroll.

Grunnen til det sier helsemyndighetene er at gravide ser ut til å bli å bli mer påvirket av den brasilianske virusmutasjonen enn tidligere varianter, men også at landets helsevesen er på randen av kollaps.

- Hvis det er mulig burde kvinner utsette graviditeten til det er bedre tider. Slik at de kan få en fredelig graviditet, sa Raphael Camara i det brasilianske helsedepartementet fredag.

Uttalelsen er omtalt i en rekke medier, blant annet CNN.

- Vi kan ikke si dette til dem som er 42-43 år selvfølgelig, men for unge kvinner som kan er det beste å vente litt, fortsatte han under en pressekonferanse.

I risikogruppa

SYTING: Torsdag 4. mars holdt presidenten i Brasil en kontroversiell tale der han ba det brasilianske folket om å slutte å syte over coronapandemien. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Amerikanske Center for Disease Control and Prevention (CDC) har tidligere vurdert gravide som i risikogruppa for alvorlige forløp av covid-19.

Studien har blant annet vist at gravide kvinner som utvikler symptomer etter coronasmitte har 70 prosent økt risiko for død, sammenliknet med ikke-gravide kvinner med symptomer.

Studien fra CDC ble gjort før den brasilianske mutasjonen ble påvist, og har derfor ikke sett på hvordan P1-mutasjonen påvirker gravide kvinner.

- Mer aggressiv

Helsemyndighetene i Brasil viser ikke til noen ny studie, men til uttalelser fra eksperter.

- Vi har ikke en nasjonal eller internasjonal studie, men det kliniske synet fra eksperter viser at den nye varianten har en mer aggressiv virkning på gravide, sa Camara i det brasilianske helsedepartementet under fredagens pressekonferanse.

CORONAMUTASJON: Storbritannias helseminister, Matt Hancock, forteller at det er påvist seks tilfeller av den smittsomme virusmutanten. Video: AP. Vis mer

Han hevdet videre at man tidligere har sett alvorlige sykdomstilfeller blant gravide i siste trimester, men at man nå også har sett flere alvorlige sykdomstilfeller blant gravide i både andre og første trimester.

«Brasil kveles»

Det høye smittetrykket i Brasil har presset landets sykehus til bristepunktet, og det rapporteres at leger tvinges til å velge hvilke pasienter de skal gi livreddende hjelp til.

Helsearbeidere som Al Jazeera har snakket med, har betegnet situasjonen som at «Brasil kveles», og viser til mangel på respiratorer og kapasitet i landet.

Epidemiologen Ethel Maciel mener landet nå er nødt til å stenges.

BEKYMRET: Fredag 16. april ble den indiske mutasjonen av covid-19 påvist i Bergen. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er bekymret. Vis mer

- I den takten vi vaksinerer er den eneste måten å bremse den ekstremt raske spredningen av viruset en nedstengning i minst 20 dager, sier Maciel til nyhetsbyrået AFP.

Vil ikke stenge ned

Brasils president Jair Bolsonaro har lenge blitt kritisert for å ikke ta pandemien på alvor, og vil fortsatt ikke stenge ned landet.

- Det vil ikke bli noen landsdekkende lockdown. Hæren vil ikke gå ut i gatene for å holde folk hjemme. Frihet er uvurderlig, sa Bolsonaro til reportere denne måneden.

Presidentens strategi har mottatt massiv kritikk.

- Våkn opp!

Tidligere denne uka advarte WHO om at pandemien er i en kritisk fase etter at antall dødsfall økte for fjerde uka på rad i flere land. Samtidig har antall smittetilfeller økt for sjuende uka på rad på verdensbasis.

- Dette er ikke en situasjon vi ønsker å være i 16 måneder inn i en pandemi, når vi har velprøvde coronatiltak. Det er nå på tide at alle våkner opp for å se hva vi trenger å gjøre, advarte Maria Van Kerkhove i WHO.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer