Frykter vinterkrise:

Trygler myndighetene om nye tiltak

Smitten øker i Storbritannia, og flere sykehus er på randen av kollaps. Nå kommer helsevesenet med en bønn til regjeringen.

FRYKTER KRISE: Helsemyndighetene i Storbritannia frykter en ny krise dersom regjeringen ikke innfører nye tiltak for å hindre smittespredningen. Foto: Shutterstock / NTB
FRYKTER KRISE: Helsemyndighetene i Storbritannia frykter en ny krise dersom regjeringen ikke innfører nye tiltak for å hindre smittespredningen. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

Pilene peker i feil retning i Storbritannia, der både antall smittetilfeller og dødsfall stiger.

Tirsdag ble det registrert 43 738 nye smittetilfeller, noe som tilsvarer en økning på 13,5 prosent på ei uke. I tillegg ble det meldt om 223 coronarelaterte dødsfall. Det er det høyeste antall døde på ett døgn siden mars.

Situasjonen gjør at Storbritannia nå har det høyeste smittetrykket i hele verden. Det skaper stor bekymring blant britiske helsemyndigheter, som nå bønnfaller regjeringen om å innføre nye tiltak.

Ber myndighetene ta grep

Økningen i antall smittetilfeller har ført til et stort press på landets sykehus. Før helga var 91 prosent av sengeplassene på engelske sykehus opptatt.

Samtidig venter over 5,7 millioner mennesker på sykehusbehandling bare i England, ifølge The Guardian.

Lange køer og lang ventetid tyder på at en vinterkrise er på trappene for britiske sykehus. Direktør i det britiske helsevesenet NHS, Matthew Taylor, sier de forbereder seg på den «mest utfordrende vinteren noensinne».

- Plan B må iverksettes umiddelbart for å forhindre at Storbritannia havner i en vinterkrise. Vi er på randen av kollaps - og det er midten av oktober, sier han ifølge The Guardian.

RAPPORT: Camilla Stoltenberg snakker om hva som kunne vært gjort bedre under corona-pandemien etter ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Video: Dagbladet / Frank Karlsen, Reporter: Frode Andresen Vis mer

Han legger til:

- Regjeringen kan ikke vente på at smittetilfellene skyter i været og at presset på NHS er skyhøyt før de trykker på alarmknappen. Regjeringen burde ikke bare iverksette plan B - det bør være plan B pluss. Vi bør følge plan B når det gjelder bruk av munnbind og hjemmekontor, men vi bør også prøve å unngå nasjonal mobilisering.

En talsmann for statsminister Boris Johnson sa mandag at myndighetene følger smittesituasjonen nøye, men at det per nå ikke er aktuelt å innføre plan B.

- Vi har alltid visst at de kommende månedene vil bli utfordrende, sa han.

Ny mutasjon sprer seg

Samtidig som smittetallene øker, sprer det seg en ny deltavariant i Storbritannia. Den nye mutasjonen, som har fått navnet AY. 4.2, overvåkes tett av både helsemyndigheter og forskere, som anslår at den er 10 prosent mer smittsom enn den forrige deltavarianten.

Dersom det stemmer, vil det bety at det er den mest smittsomme virusvarianten som har blitt oppdaget hittil i pandemien.

- AY. 4.2 har fremdeles relativ lav frekvens, og en økning på 10 prosent vil bare forårsake en liten økning i antall smittetilfeller. Den nye virusvarianten er derfor ikke årsaken til den store smitteøkningen i Storbritannia, sier professor og instituttdirektør ved University College London, François Balloux, til Sky News.

Mutanten ble først oppdaget i juli, og har foreløpig ikke spredt seg like fort som den forrige deltavarianten gjorde. Omtrent én av ti av de som nylig har testet positivt for covid-19 i Storbritannia, er smittet av den nye virusvarianten, ifølge avisa.

- Men vi er fremdeles nødt til å være forsiktige, sier Balloux til Financial Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer