Trygler om fred

TROMSØ (Dagbladet): Etter mer enn ti års uforsonlig selkrig, gjør Odd Lindberg et desperat forsøk på å forlikes med de norske selfangerne. Men det vil ikke «Harmoni»-skipperen høre snakk om: - Vi gir ingen almisser, sier Gudmund Skogvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lindberg hevder sjøl at han - én gang for alle - ønsker å avslutte den bitre striden mellom seg og de norske selfangerne.

- Jeg har et håp om at de også vil dette. Om nødvendig vil jeg ta personlig kontakt med noen av dem, sier den tidligere selfangstinspektøren.
Selfangernes advokat, Per Danielsen, bekrefter at han i går fikk en henvendelse fra Lindbergs svenske advokat Percy Bratt.

- Jeg oppfatter det slik at man nå ønsker å få i gang forhandlinger med sikte på et forlik med mine klienter. Det skal vi se nærmere på, sier Danielsen til Dagbladet.

- Helvete

Han kan like godt spare seg bryet. Selfangerne vil ikke ta Lindbergs utstrakte hånd.

- Det er ikke aktuelt for meg, og neppe for noen av de andre heller. Vi fangstfolk skal ta et møte om dette mellom jul og nyttår. Men han kan ikke først lage helvete i årevis, og nå komme krypende og be om nåde, sier Skogvik, som fortsatt reiser på fangst med sagnomsuste «Harmoni».

- Men Lindberg sier han vil kontakte dere?
- Jeg tror ikke han tør å kontakte oss. Men gjør han det, vil han få det samme svaret: Du får ikke noe goodwill her i gården, sier en meget uforsonlig og bitter Skogvik.

- Han hevder at dere nå driver ham fra hus og hjem?
- Ja, ja. Det er hans egen medisin. Jeg har ingen medfølelse, sier skipperen.

Svensk høyesterett har avgjort at den svenske kronfogden kan fullbyrde erstatningsdommen fra Sarpsborg byrett i 1992.

Skylder 800000 kr

Med renter skylder Lindberg selfangerne rundt 800000 kroner. Et forlik er den eneste måten «folkefienden» kan unngå å miste hus og hjem på.

- Dette er en voldsom belastning for min familie. Særlig for vår yngste datter. Jeg vil skåne dem for ytterligere lidelser, sier Lundberg.
Blir det ikke forlik, vil kronfogden ta ut pant i Lindberg-familiens eiendeler i slutten av januar 1999.