Mannen savnet:

Trygler om hjelp: - Vær så snill

Alessandra Sampaio trygler myndighetene i Brasil om å finne «sitt livs kjærlighet».

REDD: Alessandra Sampaio håper søket etter ektemannen hennes intensiveres. Hun frykter at de ikke vil bli funnet. Skjermdump: Twitter
REDD: Alessandra Sampaio håper søket etter ektemannen hennes intensiveres. Hun frykter at de ikke vil bli funnet. Skjermdump: Twitter Vis mer
Publisert

Den britiske journalisten Dom Phillips forsvant på en tur til et av de fjerneste hjørnene av Amazonas bare dager etter å ha mottatt trusler.

Han regnes som en mangeårig bidragsyter for den britiske avisa The Guardian, hvor han har rapportert fra Brasil. Det er samme avis som melder om forsvinningen.

57-åringen reiste sammen med Bruno Araújo Pereira, som i dag har i oppgave å beskytte Brasils stammer som lever isolert fra resten av menneskeheten.

Pereira har i lang tid mottatt trusler fra bedrifter som driver med tømmerhogst og gruvearbeid i regnskogen. Det skyldes at de ønsker å ekspandere arbeidet til områder hvor de uberørte stammene holder til.

De to ble sist sett forrige uke i Javari-regionen i Amazonas - en stor region med elver og regnskog nær grensa til Peru.

SAVNET: Journalist Dom Phillips. Foto: Skjermdump/Twitter
SAVNET: Journalist Dom Phillips. Foto: Skjermdump/Twitter Vis mer

Blodspor og mulig grav

Torsdag kom politiet i Amazonas ut med en melding om at det er funnet en båt med spor av blod i søket etter Phillips og Pereira.

En mann som er mistenkt for å være involvert i forsvinningen, er pågrepet. Vitner sier han fulgte etter båten til Philips og Pereira, og det er funnet blod på en presenning i båten hans.

Natt til lørdag kom myndighetene i Brasil ut med en ny melding om at de undersøker mulige levninger og en mulig grav i et området der Phillips og Pereira forsvant.

Regjeringen til president Jair Bolsonaro er blitt beskyldt for å ha ventet for lenge med letingen etter de to, og han er kommet under stadig sterkere press fra mediene, menneskerettighetsgrupper og personligheter som fotballegenden Pelé og musikeren Caetano Veloso.

SAVNET: Journalist Dom Phillips og urfolkforkjemper Bruno Pereira er savnet. Her er familiemedlemmene til den britiske journalisten Dom Phillips. Fra venstre, Helen Davies, Rhianna Davies og Domonique Davies, som deltok i en demonstrasjon utenfor den brasilianske ambassaden i London torsdag. Foto: Skjermdump/Twitter
SAVNET: Journalist Dom Phillips og urfolkforkjemper Bruno Pereira er savnet. Her er familiemedlemmene til den britiske journalisten Dom Phillips. Fra venstre, Helen Davies, Rhianna Davies og Domonique Davies, som deltok i en demonstrasjon utenfor den brasilianske ambassaden i London torsdag. Foto: Skjermdump/Twitter Vis mer

Kona trygler myndighetene

Nå har kona til den britiske journalisten, Alessandra Sampaio, sendt ut en følelsesladet melding til brasilianske myndigheter.

I en video på det sosiale mediet Twitter ber hun letemannskapene om å jobbe hardere for å finne Phillips og Pereira.

- Jeg ønsker å henvende meg til regjeringen og de relevante instansene, og ber dem om å intensivere søkeinnsatsen. Vi har fortsatt et visst håp om å finne dem i live, sier Sampaio i et tårevått innlegg, som er sett av over 300 000 og delt over 1500 ganger på Twitter.

Hun har et sterkt ønske om å finne ektemannen uansett hvordan tilstanden hans er.

- Selv om de ikke blir funnet i live så må de bli funnet. Vær så snill. Intensiver søket, sier Sampaio.

Brasiliansk politi åpnet tirsdag en etterforskning av mennenes forsvinning.

Tirsdag kveld sa delstatspolitiet i Amazonas at de har intervjuet fem personer så langt, ifølge The Guardian. Fire personer som vitner og en annen som mistenkt.

USA: Lærernes handlinger har fått store konsekvenser. Video: WSB-TV. Reporter: Vegard Krüger / Mia Engenes Bratlie. Vis mer

Søstera: - Tid er avgjørende

Førtiåtte timer etter at de to mennene sist ble sett på vei mot elvebyen Atalaia do Norte med hurtigbåt, sa Phillips søster Sian at hun prøvde å holde seg positiv til tross for mangelen på nyheter.

Hun oppfordrer nå til å presse brasilianske myndigheter til å gjøre en større innsats for å finne broren og Pereira.

- Tid er avgjørende, fordi vi vet at det er situasjoner der de kan bli bortført. Men det er også situasjoner der de kan ha fått en feil med båten, eller at de har gått seg vill i skogen, sier Sian Phillips til The Guardian.

Hun og familiemedlemmer har organisert flere demonstrasjoner utenfor den brasilianske ambassaden i London, hvor de bønnfaller myndighetene om å gjøre alt de kan for å finne de to savnede.

- FINN DOM OG BRUNO: Sian Phillips og broren Gareth Phillips utenfor ambassaden i London med plakaer og en rose. Søskenparet samlet en rekke mennesker til demonstrasjonen 9. juni 2022. REUTERS/Toby Melville
- FINN DOM OG BRUNO: Sian Phillips og broren Gareth Phillips utenfor ambassaden i London med plakaer og en rose. Søskenparet samlet en rekke mennesker til demonstrasjonen 9. juni 2022. REUTERS/Toby Melville Vis mer

Slo alarm

Pereira har i lang tid mottatt trusler fra bedrifter som driver med tømmerhogst og gruvearbeid i regnskogen. Det skyldes at de ønsker å ekspandere arbeidet til områder hvor de uberørte stammene holder til.

På mandag slo lokale urfolksledere alarm etter at Phillips og Pereira ikke kom tilbake fra et rapporteringsoppdrag.

De reiste til urfolksgruppa Univaja forrige uke, som sa at duoen hadde vært hos dem fram til søndag.

På vei tilbake fra oppdraget stoppet plutselig kommunikasjonen like etter de passerte byen Atalaia do Norte, inngangspunktet til Javari-reservatet.

Hjemturen skulle ikke tatt mer enn noen timer – og ei gruppe ble sendt ut for å lete etter Phillips og Pereira ved 14-tida søndag, etter at de ikke hadde kommet tilbake.

Phillips, som jobber med ei bok om miljøet, har skrevet om og fra Brasil i mer enn 15 år for aviser som The Guardian, Washington Post, New York Times og Financial Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer