Coronaviruset:

Trygler ungdommer om ikke å feste

«Kjære ungdom, vær så snill, dropp denne festen».

TROSSER ANBEFALNINGER: Både politi og undomsarbeidere i Oslo melder om at ungdom møtes til fester for å feire «corona-fri», stikk i strid med helsemyndighetenes råd. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TROSSER ANBEFALNINGER: Både politi og undomsarbeidere i Oslo melder om at ungdom møtes til fester for å feire «corona-fri», stikk i strid med helsemyndighetenes råd. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ungdom «fester for å feire at de har fri fra skole og slipper skoleeksamen. Dette er svært uheldig, da det er vanskelig å vite hvem som er smittet», skriver Ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon på sine Facebook-sider.

De har nemlig fått flere henvendelser og bildehenvisninger hvor ungdom fra ungdomsskolealder til russealder har møttes til større fester og planlagte aktiviteter fredag kveld – stikk i strid med helsemyndighetenes anbefalinger.

«Coronafester»

Også prosjektkoordinator ved Furuset Forum, Rune Gjelberg, forteller at de har sett mye ungdom som trekker til gatene etter at myndighetene besluttet at alle skoler og alle aktivitetstilbud skulle stenge.

Live-published photos and videos via Shootitlive

«Jeg vet om store ansamlinger av ungdom allerede. Jeg vet om til dels alvorlige hendelser som allerede har skjedd. Jeg vet at ungdom planlegger «coronafester», for nå er det «fri». Eksamen kanskje avlyst», er blant det Gjelberg skriver på Facebook fredag kveld.

- Det var spesielt mye i går, men det er fortsatt mye. Og jeg tror ikke dette er noe spesielt for Oslo, forklarer han til Dagbladet.

Furuset Forum driver brede tiltak rettet mot ungdom på Furuset i Oslo. Ungdomsarbeiderne, som mange er lokale, jobber nå aktivt med å nå ut til ungdommene via sosiale medier. Gjelberg tror mange sliter med å forstå alvoret i situasjonen og mener både ungdommen og foreldrene må ansvarliggjøres og forklares konsekvenser av valgene de tar.

KONTAKT: Ungdomsarbeiderne Chaiemae Fanna (f. v) Yusra Salah Hasan, Said-Shafi Faryabi og Nahom Jonas jobber for å nå ungdommene vi sosiale medier fredag kveld. FOTO: Furuset Forum
KONTAKT: Ungdomsarbeiderne Chaiemae Fanna (f. v) Yusra Salah Hasan, Said-Shafi Faryabi og Nahom Jonas jobber for å nå ungdommene vi sosiale medier fredag kveld. FOTO: Furuset Forum Vis mer

- Jeg tror det ikke har sunket inn for veldig mange. Vi prøver å forklare ungdommene konsekvensene det de gjør kan ha for samfunnet, men også mer konkret for besteforeldre, foreldre og så videre.

- Har patruljer i omløp

Gjelberg frykter at myndighetene vil måtte vurdere sterkere virkemidler, dersom problemet ikke avtar.

På fest får beruselsesnivået de fleste til å senke «guarden», påpeker Ungdomsavsnittet ved Majorstuen på Facebook.

«Dette gjør at fester og den slags arrangementer er risikoutsatt».

Line Vold, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, forklarte til Dagbladet forrige uke at coronaviruset i all hovedsak sprer seg gjennom dråpe- og kontaktsmitte.

Advarer: Prosjektleder Rune Gjelberg ved Furuset Forum sier de nå jobber aktivt med å advare ungdom mot å møtes på fester og andre sosiale sammenkomster. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
Advarer: Prosjektleder Rune Gjelberg ved Furuset Forum sier de nå jobber aktivt med å advare ungdom mot å møtes på fester og andre sosiale sammenkomster. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon kommer med en klar oppfordring:

«Kjære ungdom, vær så snill, dropp denne festen. Du blir kanskje ikke syk, men tenk på dine medborgere. Andre kan dø om de blir smittet. Vær et medmenneske og hold deg vekk fra fester og ansamlinger med andre. Da kan du si at du har bidratt på dugnaden.»

DØD: Torsdag døde en pasient som følge av coronaviruset. Helsedirektøren sier at dette viser hvor farlig situasjonen kan være. Video: Øystein Sæthre Vis mer

De oppfordrer også foreldre til å si nei til sine ungdommer om å dra på fester og ansamlinger.

- Forebyggende enhet har gått ut med en klar beskjed, og har patruljer i omløp. Det er ikke en god tanke å trosse de råd og anbefalinger gitt fra helsemyndigheter for å begrense smittespredning. Personer burde holde seg hjemme i disse tider, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Per-Ivar Iversen, til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer