Trygles etter nederlag: - Panikk

Russiske nederlag i Ukraina skaper stor uro. Nå trygler pro-russiske tjenestemenn Moskva om å ta grep.

TRYGLES: Lederne i utbryterregionene Luhansk og Donetsk trygler Kreml om å gripe inn. Foto: Reuters / NTB
TRYGLES: Lederne i utbryterregionene Luhansk og Donetsk trygler Kreml om å gripe inn. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Luhansk-regionen øst i Ukraina er et av Vladimir Putins viktigste krigsmål og har i lang tid vært fullstendig kontrollert av russiske styrker.

Men etter at Ukraina iverksatte det som beskrives som en «vellykket motoffensiv» for 12 dager siden, har ukrainske styrker gjenerobret store områder øst i Ukraina.

De ukrainske framskrittene i området skal angivelig ha ført til panikk i utbryterregionene Luhansk og Donetsk, skriver The Washington Post.

Bønnfaller Kreml

Lederne i de to folkerepublikkene - som allerede før den russiske invasjonen ble anerkjent som uavhengige stater av Russland - trygler nå Kreml om hjelp som følge av de russiske nederlagene i området.

- Pro-russiske tjenestemenn i de to selverklærte republikkene i det østlige Ukraina ba mandag Moskva om å annektere territoriene umiddelbart, skriver avisa.

Guvernøren i Luhansk-regionen, Serhiy Haidai, hevder det er et tegn på at den prorussiske utbryterregionene «har begynt å få panikk».

Nestlederen for separatistene i Luhansk, Lina Vokalova, sier at en offentlig avstemning for å godkjenne annekteringen av regionene vil «oppfylle drømmen vår om å vende hjem til Russland».

Også lederen for de prorussiske separatistene i Donetsk ber Kreml ta grep.

«YDMYKES»: Denne detaljen vekker oppsikt under Putins møte med Kirgisistans president, Sadyr Japarov, 15. september. Video: RIA Novosti / Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Det er på tide å fjerne den ikke-eksisterende grensen mellom våre land siden den for lengst har blitt slettet i våre hjerter. Vi må gjennomføre en folkeavstemning om vi skal bli en del av Russland, sier Aleksander Kofman, ifølge Reuters.

Kraftig advarsel

Dersom utbryterregionene annekteres vil kamper i disse områdene gå over til å bli krig på det Russland mener er deres territorium. Ved å annekterte disse områdene, håper de dermed å gjøre det vanskeligere for Ukraina å angripe Luhansk og Donetsk.

- Angrep mot russiske territorier vil bli besvart med militærmakt, advarer den tidligere russiske presidenten og Putin-medspilleren, Dmitrij Medvedev.

Det er imidlertid svært usikkert om ukrainske styrker vil la seg holde tilbake av et slikt trekk: Ukraina har de siste månedene gjennomførte flere angrep mot Krim-halvøya, som Russland annekterte i 2014.

En eventuell russisk folkeavstemning vil heller trolig ikke anerkjennes av verdenssamfunnet.

- Symbolsk seier

Russland har okkupert Luhansk-regionen i nesten tre måneder, og har vært Kremls primære mål etter den mislykkede erobringen av Kyiv.

Den ukrainske motoffensiven har imidlertid sakte, men sikkert nærmet seg Luhansk. Mandag gjenerobret Ukraina Bilohorivka, som ligger langs grensen mellom Luhansk og Donetsk.

Det innebærer at Russland ikke lenger har full kontroll over Luhansk-regionen - en symbolsk seier for Ukraina, skriver The Guardian.

- Snart vil vi drive disse svinene ut herfra. Trinn for trinn, centimeter for centimeter. Vi vil frigjøre hele landet vårt fra inntrengerne, sier Luhansk-guvernør Haidai.

- Putins verste uke

I tillegg til at ukrainske soldater har jaget Putins tropper sånn at de har mistet enorme områder i nabolandet, har den russiske presidenten også høstet kritikk i full offentlighet den siste tida.

WAGNERGRUPPEN: Video skal vise en russisk fange pakke sakene sine før han blir med i Wagnergruppen, også kjent som «Putins private hær». Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Eksperter mener utviklingen er dramatisk for den russiske presidenten.

- Ja, dette er nok hans verste uke, sa Pavel K. Baev, forsker på Fredsforskningsinstituttet Prio, til Dagbladet forrige uke.

Han la til:

- Han hadde det ikke bra da russerne måtte trekke seg bort fra Kyiv. Det var også ille da flaggskipet Moskva gikk opp i flammer (i april, journ.anm) - eller da flybasen på Krimhalvøya eksploderte... Men dette er den verste uka.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer