Tryglet Kjærstad om å bli

I det stille har også Jan Kjærstad trukket seg fra Karita Bekkemellems mannspanel. Per e-post ba statsråden den prisbelønte forfatteren tynt om å bli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatter Jan Kjærstad synes mannspanelets agenda i altfor stor grad handler om at også menn har det vanskelig, og for lite om kvinners situasjon.

– Jeg har ganske lav tålegrense for menn som klager over bagatellmessige skjevheter. Jeg forstår jo at menn kommer skjevt ut i barnefordelingssaker, men det er jo i ferd med å rettes opp nå. Jeg kan ikke se at man trenger et mannspanel for min del. Jeg er først og fremst for kvinnesak mer enn jeg er for mannesak, sier Kjærstad til Dagbladet.

Andre mann ut

Hvem i panelet han sikter til, vil han ikke si. Kjærstad er langt fra den første til å kritisere likestillingsministerens mye omtalte mannspanel.

Nylig trakk også Arve Juritzen seg fra det omstridte panelet. Hans begrunnelse var at møtene ble lagt til på kveldstid, et håpløst tidspunkt for en alenefar. Det mente Juritzen ga helt «feil signaler om når panelet blant annet skal diskutere hvordan menn kan ta større ansvar for barn og hjem.»

Dermed er det mye som tyder på at panelet er i ferd med å rakne.

Dagbladet kjenner også til at forfatteren Levi Henriksen en stund ville trekke seg.

I sommer fikk mannspanel-deltaker Knut Haavik mye oppmerksomhet. Han synes synd på barn med to fedre og mente barna kunne bli mobbeofre.

TRAKK SEG:  Jan Kjærstad. Foto: Lars Eivind Bones
TRAKK SEG: Jan Kjærstad. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Seinere gikk debatten om panelet ut på om det var ekte nok mannfolk blant Bekkemellems utvalgte.

For drøyt

For Kjærstad ble nettopp sommerens dekning av mannspanelet i media for drøy kost. Panelet ble på ingen måte det forfatteren mente han hadde sagt ja til.

– Jeg hadde bare ikke noe å bidra med i den agendaen jeg ante konturene av. Det ble en blanding av kjendisjournalistikk og morsomme, tabloide oppslag. Jeg ble forespeilet at det skulle være noe annet sier Kjærstad.

Den kjente og prisbelønte forfatteren trakk seg allerede før det første ordinære møtet etter lanseringen.

Men foreløpig er det få i mannspanelet som har registrert at forfatteren ikke lenger er med.

– Det er jo litt pussig at de ikke har fått det med seg. Fortsatt får jeg e-poster og brev. Jeg ønsker panelet hell og lykke, og at Karita Bekkemellem får noe ut av det, sier han.

Til slutt fikk likestillingsministeren med seg forfatterens stille protest. Etter å ha forsøkt å få tak i flere i departementet en rekke ganger, fikk Kjærstad fatt i noen som skjønte alvoret.

– Da fikk jeg et brev fra Bekkemellem per e-post hvor hun sa at hun syntes det var dumt at jeg ville slutte, og at hun håpet at jeg ville ombestemme meg, forteller han.

Men for Kjærstad var nettopp den dårlige organiseringen hovedgrunnen til at han trakk seg.

– Jeg ser rødt når folk ikke svarer og ikke tar kontakt. Det virker lite seriøst, sier Kjærstad.

I stedet skulle forfatteren, som er far til fire, heller sett at mannspanelet hadde fokus på hvorfor det fortsatt er slik at kvinner ikke er likestilt med menn.

Fire døtre

– Jeg har fire døtre på to, tre og et halvt, nitten og tjueto år. Særlig på de to eldste ser jeg hvordan mentaliteten er forskjellig mellom jenter og gutter, og hvor mye trakassering som fortsatt ligger innbakt i væremåten. Det som forbauser meg mest i mitt liv er at kvinner fortsatt er så kuet. Det forbauser meg at vi ikke er kommet lenger. Da tenker jeg selvsagt også globalt. Det er menn som setter premissene, overalt. Når jeg diskuterer med jentene mine, har de hele tida referanser til hva menn har sagt, sier Kjærstad.

Lederen for mannspanelet, Ap’s Arild Stokkan-Grande, er klar over at Kjærstad ikke lenger er med, men sier han ikke er kjent med hvorfor.

– Jeg har forstått det slik at han ikke har tid til å være med, sier han til Dagbladet.

Det var i går ikke mulig å få en kommentar fra Bekkemellem.

MANNEFALL: Mannspanelet til Karita Bekkemellem ribbes langsomt.