(Dagbladet): - Når et liv går tapt, eller noen blir alvorlig skadet, er det all grunn til å granske hva som gikk galt, på samme måte som vi gransker dødsfall på sjøen, på veien og i luften, sier advokat Sjak Haaheim. Han var prosessfullmektig for Anna Medvedeva i barnefordelingssaken hun hadde med ekssamboeren Mikael Svantesson.
14. oktober 2012 ble hun drept av Svantesson, etter gjentatte ganger å ha spurt politiet om hjelp.
- Håndtert korrekt
I Helgeavisa skrev Dagbladet om Medvedevas gjentatte bønner om hjelp. Dagbladets artikkel viser hvordan hun forsøkte å be politiet om hjelp, blant annet anmeldte hun ekssamboeren for vold og trusler. Men politiet mente at Anna ikke var i noen fare.

- Ut ifra den kontakten vi hadde med partene, hadde vi ingen indikasjoner på at hun var i fare, sa stasjonssjef for drammenspolitiet, Øyvind Aas, til Dagbladet sist lørdag. Politiet mener de håndterte Annas anmeldelse korrekt, men de nekter å offentliggjøre loggen, avhøret og anmeldelsen.
Vil ha havarikommisjon Nå tar Annas tidligere prosessfullmektige, Haaheim, til orde for at staten etablere en «havarikommisjon» for partnerdrap. Han viser til Sverige, hvor man har etablert en kommisjon som heter «Tryggare Sverige», som trekker erfaringer fra partnerdrap for å forhindre at det vil skje igjen.

- Målet er ikke å klandre enkeltaktører, men å lære mer om hvordan man kan unngå at noen utsettes for drap, sier Haaheim. En slik kommisjon bør være uavhengig fra staten, mener Haaheim. Kommisjonen bør få innsyn i dokumenter som angår saken, og bestå av mennesker med politibakgrunn, barnekyndig bakgrunn, helsekompetanse og juridisk kompetanse, i tillegg til kompetanse på vold, forteller advokaten.

Haaheim er medlem av Advokatforeningens faste utvalg for bistandsadvokater.
- Staten skal beskytte - Vi har sett på havarikommisjonene de har etablert i Sverige, og utvalget mener svenskenes modell for å lære mer om partnerdrap er interessant, sier Haaheim.

- Bør man foreta en slik gransking av drapet på Anna?

- Det er en viktig oppgave for staten å beskytte borgerne, og da må aktørene som er involvert bli tittet i kortene - ikke for å fordele skyld, men for å lære hva som kan gjøres bedre, sier Haaheim, som viser til at staten er dømt til erstatningsansvar fordi politiet ikke beskytter en trusselutsatt borger.

- Regjeringen står derfor foran et veivalg: Ønsker man flere slike søksmål, eller er det mer samfunnsnyttig å øke beskyttelsen ved å iverksette handling og øke kunnskapsnivået om partnervold, sier Haaheim, som ikke vil la seg intervjue om Annas sak.
- Taushetsplikten består - Taushetsplikten mellom advokat og klient består selv om klienten er død, derfor kan jeg ikke si noe konkret om Annas sak. Våre samtaler forblir mellom oss. Sånn er det, sier Haaheim.