Storbritannia:

Tryglet om hjelp - døde alene

Coronapasient døde alene på sykehus etter å ha bedt om hjelp flere ganger.

LONDON: En coronasmittet mann døde nylig på et sykehus i Storbritannia. Han skal ikke ha fått tilstrekkelig tilsyn. Foto: Nina Eirin Rangøy / NTB
LONDON: En coronasmittet mann døde nylig på et sykehus i Storbritannia. Han skal ikke ha fått tilstrekkelig tilsyn. Foto: Nina Eirin Rangøy / NTB Vis mer
Publisert

Storbritannias helse- og sikkerhetsmyndighet undersøkte nylig en sak på en 73 år gammel mann, som ble «funnet liggende urørlig på gulvet», etter at pusteutstyret hans ble koblet fra, skriver Sky News.

Mannen som ble funnet var en coronapasient, og døde alene på et siderom på et britisk sykehus etter at pusteutstyret hans ble koblet fra. Kort tid etter at utstyret hans ble fjernet, begynte han å rope på hjelp, men ble ikke hørt, står det i rapporten.

Det blir ikke nevnt hvor i Storbritannia hendelsen fant sted.

Ikke sikret godt nok

Helse- og sikkerhetsmyndigheten har tidligere vært ute og oppfordret sykehus til å sikre at pasienter som trenger en viss type respirasjonsstøtte, overvåkes nøye. Det gjaldt spesielt om pasientene ble tatt hånd om utenfor kritiske enheter, skriver Sky News.

Oppfordringen ble ikke fulgt i dette tilfellet, ifølge rapporten.

Til tross for å ha mottatt noe oksygen, fortsatte mannens oksygennivåer å falle under det som regnes som akseptable nivåer. Da bestemte legene seg for å bruke en form for respirasjonsstøtte (CPAP-maskin), som brukes når en pasient er våken og i stand til å puste på egen hånd, vanligvis med en slange og en maske.

For å unngå kryssinfeksjon med andre pasienter og ansatte, ble 73-åringen behandlet på siderommet på den medisinske avdelingen.

Tilstanden hans ble overvåket, og han ble holdt under «regelmessig oppsyn av sykepleiere fra akutteamet».

Ville ha hjelp

På kvelden den andre dagen på sykehuset, ringte mannen etter hjelp ved å bruke callingsystemet.

Helse- og sikkerhetsmyndigheten skriver i rapporten at avdelingen hadde det ekstremt travelt på det tidspunktet, på grunn av mangel på personale. I tillegg hadde de fått en ny pasient som ankom avdelingen og trengte akutt hjelp.

Rapporten legger til: «En sykepleier tok på seg det personlige verneutstyret sitt klar til å gå inn på mannens rom og så gjennom observasjonsvinduet. Da så hun mannen ligge urørlig på gulvet».

CPAP-maskinen og andre alarmer, som normalt ville varsle personalet om et potensielt problem, hadde ikke blitt hørt fra de ansatte utenfor siderommet.

Mannen hadde fortsatt CPAP-masken i ansiktet, men slangen hadde blitt koblet fra. Det ble forsøkt livreddende førstehjelp på stedet, men 73-åringens liv sto ikke til å redde.

Sky News skriver at helse- og sikkerhetsmyndigheten framhever utfordringer som ble møtt under det største trykket i coronakrisa. I rapporten har de forsøkt å finne hull i bemanning og utfordringer med å gi behandling utenfor normale kliniske områder.

SLITER: Malin Nesvoll, best kjent som «Makeupmalin» fikk corona i 2020, og én ting sliten hun fortsatt med. Video: Celina Morken. Reporter: Thea Hope Vis mer

Store utfordringer

Rapporten sier at pasienter med corona som behandles med CPAP-maskin, krever nøye overvåking og observasjon.

- Å ta vare på slike utsatte pasienter på et siderom på generelle avdelinger, utgjør en sikkerhetsrisiko, står det i rapporten.

I rapporten står det at det er bemanningsutfordringer og annet press knyttet til omsorg for slike pasienter utenfor intensivavdelinger eller enheter med høy avhengighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer