FANGET I ÅTTE ÅR: Faren til Maria tok henne med fra Norge til Algerie på det som skulle være en kort ferietur. Det skulle ta åtte år før hun fikk se sin mor igjen. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
FANGET I ÅTTE ÅR: Faren til Maria tok henne med fra Norge til Algerie på det som skulle være en kort ferietur. Det skulle ta åtte år før hun fikk se sin mor igjen. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

Tryglet om hjelp som 14-åring. Fire år etter får UD henne hjem.

Norske Maria ble bortført til Algerie som ti-åring. Som 14-åring dro hun alene til ambassaden og ba om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): • Tips Dagbladet dersom du har opplevd eller kjenner noen som har opplevd barnebortføring. Kontakt oss på mail skh@dagbladet.no eller telefon 24001000.

Ti år gammel, i slutten av mai 2000, ble Maria bortført fra Norge til Algerie av sin far. Først åtte år senere klarte hun å rømme tilbake til Norge.

Sigurd Rønningen, Marias advokat, reagerer kraftig på at hans klient ble overlatt til seg selv i Algerie uten hjelp fra norske myndigheter til å komme seg tilbake til Norge.

- Alvorlige krenkelser - Barnets rettigheter er alvorlig krenket, herunder retten til beskyttelse og trivsel, retten til kontakt med sin mor, retten til adekvat utdanning og helsehjelp. Skolegangen ble vanskelig på grunn av språkproblemer og hun har blitt flere år forsinket i sin videregående utdanning, sier Sigurd Rønningen.

Maria ble holdt fanget i Algerie av farens familie inntil hun fylte 18 år. Da hun var 11 år døde faren av en overdose, og Maria hadde ikke lenger en forelder til å ta vare på seg i det nord-afrikanske landet. Dette gjør saken spesielt alvorlig, mener Rønningen.

- Norske myndigheter burde i en slik situasjon løftet dette opp på ministernivå for å legge størst mulig press for å få henne hjem, hvilket de har gjort i andre saker, sier Rønningen til Dagbladet.
 
Han vurderer nå om det kan rettes noe erstatningskrav mot norske myndigheter, eventuelt krav om rettferdsvederlag.   

Marias far tok henne med til Algerie i slutten av mai 2000. 18.juli 2000 fastslo Stavanger Namsrett i en kjennelse at bortføringen av Maria var ulovlig. Ett år senere ba advokaten til Marias mor om bistand fra Justisdepartementet for å få Maria tilbakeført til Norge.  

Men Norge har ingen utleveringsavtale med Algerie, derfor ble det vanskelig.

- Vi la henne inn i vårt etterlysningssystem sommeren 2000, og gjennom dette ble Kripos varslet. Vi pratet også med jentas mor i forbindelse med saken, sier politioverbetjent Bjørn Thorleif Vanvik ved Rogaland politidistrikt.

Utover dette kan han ikke si noe mer om etterforskningen av saken.

Skal møte UD Utenriksdepartementet (UD) har innkalt Maria til et møte hvor de skal redegjøre for hva de har gjort i Marias sak, opplyser Rønningen. Etter hva Dagbladet kjenner til, skal dette møtet finne sted til høsten.

DAGEN FØR BORTFØRINGEN: Her sitter Maria sammen med mor og stefar dagen før hun blir bortført. Bildet ble tatt i slutten av mai 2000, og Maria er ti år. Bildet publiseres usladdet i samråd med Maria. Foto: Privat
DAGEN FØR BORTFØRINGEN: Her sitter Maria sammen med mor og stefar dagen før hun blir bortført. Bildet ble tatt i slutten av mai 2000, og Maria er ti år. Bildet publiseres usladdet i samråd med Maria. Foto: Privat Vis mer

Ambassadesekretær Roy Johansen på den norske ambassaden i Algerie husker å ha hørt om Maria,
men kan ikke uttale seg om den konkrete saken på grunn av taushetsplikten.

- Ambassaden åpnet juni 2007, og var i en oppbygningsfase. På høsten var det flere terroristaksjoner i Alger, som forsinket oppbygningen av sikkerhetsmessige grunner, sier Roy Johansen.  

- Ville fått hjelp i dag Han framholder at en norsk, 17 år gammel, foreldreløs jente ville fått hjelp om hun henvendte seg til ambassaden i dag.

- Dette er delikate saker og hver sak er forskjellig, derfor må vi vurdere i hver enkelt sak hva vi kan gjøre for å bistå. Når vi får slike saker gir vi dem høy prioritet. Det er vanskelig for oss å gjøre noe formelt når disse barna også algeriske statsborgere. I noen tilfeller kan det være aktuelt å utstede nødpass, sier Johansen.

I en mail til Dagbladet skriver UD følgende:

- Utenrikstjenesten har i den tiden Maria oppholdt seg i Algerie arbeidet for å finne en løsning i saken. Hun er både norsk og algerisk statsborger og regnes som algerisk statsborger i Algerie. Det, sammen med at Algerie ikke har undertegnet barnebortføringskonvensjonen (Haag-konvensjonen), gjør at norske myndigheter dessverre har liten mulighet til å gripe inn i denne typen vanskelige saker.

Videre skriver UD at det to to mulige spor de kan følge i slike saker:
1. Bistå med å legge til rette for at familien selv kommer til en løsning som er til det beste for barnet.
2. Jobbe opp mot det andre landets myndigheter for å finne en løsning.

- I denne saken har utenrikstjenesten forsøkt begge spor. Ambassaden i Tunis (som dekket Algerie tidligere) var gjentatte ganger i kontakt med algeriske myndigheter om saken for å få barnet tilbakeført til Norge. Algeriske myndigheter svarte med å peke på at hun var algerisk statsborger og at det derfor var deres ansvar å håndtere saken, skriver UD videre i mailen.

Av hensyn til personvernet ønsker UD ikke å gå inn på hva som ble gjort i kontakt med familien for å bistå til å finne en løsning.

Avviser å ha invitert Maria UD avviser at de har invitert Maria til et møte.

- Vi mener vi har formidlet all informasjon i saken og alle sakens dokumenter til Maria og hennes advokat. De har henvendt seg til UD fordi de ønsker å drøfte saken. Til dette har vi svart at de er velkommen til et møte i UD dersom de ønsker det, opplyser UD i mailen som er videreformidlet av informasjonskonsulent Marte Lerberg Korpstad.

Advokaten overrasket Bengt Endresen var advokaten til Marias far inntil han døde.

ALENE I FREMMED LAND: Maria (12) i Algerie. Hun har vært i landet i to år og har skjønt at det vil ta lang tid før hun kommer seg hjem til Norge. Da bildet ble tatt, hadde faren hennes allerede vært død i ett år. Foto: Privat
ALENE I FREMMED LAND: Maria (12) i Algerie. Hun har vært i landet i to år og har skjønt at det vil ta lang tid før hun kommer seg hjem til Norge. Da bildet ble tatt, hadde faren hennes allerede vært død i ett år. Foto: Privat Vis mer

- Jeg var klar over at han tok sin datter med til hjemlandet Algerie, men jeg ble ikke kontaktet i forbindelse med noen barnebortføringssak, sier Endresen.

Han ble orientert om at klienten kom tilbake til Norge rundt ett år senere, og antok da at datteren kom tilbake sammen med ham.
Endresen reagerer med overraskelse når han hører at Maria var i Algerie i hele åtte år.

• Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Marias familie i Algerie.
• Maria er ikke hennes virkelige navn. Dagbladet har gitt henne det for å beskytte hennes identitet.

• Les mer om Marias kamp for å komme seg til Norge i dagens papirutgave av Dagbladet. Saken er en del av en serie, som fortsetter i morgen.