SAMMEN:  President Barack Obama sammen med familien etter seierstalen i Chicago i natt. AFP PHOTO/Jewel Samad
SAMMEN: President Barack Obama sammen med familien etter seierstalen i Chicago i natt. AFP PHOTO/Jewel SamadVis mer

Tryglet om samarbeid

Barack Obama holdt sin takketale til sine tilhengere i Chicago der han inviterte til samarbeid med republikanerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Men det spørs om talen gikk hjem - til adressaten - republikanerne.

En bitter valgkamp er over. Men lite er forandret. Republikanerne kontrollerer fortsatt Representantenes hus, mens demokratene beholder kontrollen over Senatet. Det betyr at i budsjettspørsmål så vil Obama fortsatt være avhengig av en kongress kontrollert av republikanerne.

USA står overfor «det økonomiske stupet» hvis ikke det republikanske flertallet i kongressen og Det hvite hus blir enige om et budsjett før nyttår. Hvis ikke de to store partiene blir enige om et budsjett så klarer ikke USA å betjene sin gjeld, og USA og resten av verden kan stå overfor en resesjon.

Men kongressens sammensetning tilsier ikke at man er noe nærmere et kompromiss, til tross for Obamas utstrakte hånd i sin takketale til sine tilhengere i natt.

- Det betyr den samme dynamikken, det betyr de samme folka som ikke kunne finne ut hvordan de skulle bli enige de siste tre åra, sier Ethan Siegel, en politisk analytiker i Washington, til Reuters.

Men demokratene beholdt - og styrket - sitt flertall i Senatet. De tok over plasser i Indiane og i Massachusetts fra republikanerne.