Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trygt å dra tilbake

PRISTINA (Dagbladet): Sylvia Brustad mener det haster med å få omkring 4000 kosovoalbanere ut av Norge, slik at de får tid til å etablere seg i hjemlandet før kulda setter inn. .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi gir 15000 kroner per person i tilbakevendingsstøtte. Dette gir grunnlag for en start i Kosovo, sier Brustad. Sammen med direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI), Petter J. Drefvelin, innledet hun i går et tre dagers besøk i Kosovo.

- Det er ikke mange måneder til vinteren står for døra, og da bør returnerte kosovoalbanere ha skaffet seg tak over hodet, sier hun til Dagbladet.

- Flertallet av kosovoalbanerne som fikk midlertidig beskyttelse i Norge, har søkt asyl. Avslagene vil, etter skikkelig behandling, komme på løpende bånd, og jeg håper at de frivillig vender tilbake for å delta i gjenoppbyggingen av landet sitt, legger hun til.

Øke spenningen

Representanter for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) frykter at en for rask retur av kosovoalbanere fra europeiske land vil kunne øke spenningen i provinsen på grunn av omfattende boligmangel. På grunn av ødelagte hus og minefaren på landet velger mange å forbli i byene.

- Folk trenger seg sammen. Vi ser allerede at noen ender opp i telt, sier Gottfried Koefner i UNHCR til New York Times.

- Vi forholder oss til at UNHCR sier det er trygt å returnere folk hit, men en av tingene jeg vil se på er hvordan vi bedre kan samordne de ulike landenes tilbakesending på en bedre måte, sier Brustad.

- Hvordan da?

- Vi må sørge for at ikke alle sender sine kosovoalbanere på samme fly, og vi må se på transporten fra flyplassen og til hjemstedene, sier Brustad.

Hun sier regjeringen vil vurdere ulike måter å gjennomføre returen på, deriblant egne charterfly.

Bestemt på forhånd

- Situasjonen er nå endret i forhold til da flyktningene kom til Norge. Heldigvis er det nå trygt å vende tilbake til Kosovo.

- Hvorfor er du i Kosovo for å se på forholdene, når regjeringen allerede har slått fast at det er trygt å sende folk hjem?

- Det er uansett viktig for meg å sette meg inn i situasjonen.

Brustad ble i går orientert om organisert kriminalitet og politiets arbeid i Kosovo.

- Det er en klar bekymring at kriminaliteten til en viss grad øker, men jeg vil understreke at det ikke dermed er utrygt å vende tilbake, sier Brustad.

Klar tale: Sylvia Brustad ankom i går Kosovo for å sette seg inn i situasjonen.