- Trygt å fly med SAS

Luftfartsmyndighetene i Norge og Danmark avviser sikkerhetsproblemer i SAS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jyllands-Posten offentliggjorde i dag et dokument som er sendt fra den norske luftfartseksperten Kjell Klevan i Luftfartstilsynet, der han skriver at «SAS har gått fra å være et robust og trygt flyselskap, til å være et skrøplig og sårbart flyselskap».

Nå tilbakeviser luftfartsmyndighetene i Norge og Danmark at dette er tilfelle.

Gamle konklusjoner

Klevans kommentarerer ble skrevet i mars i år, og på bakgrunn av de merknadene som kom frem i undersøkelsen, har SAS tatt grep for å følge opp sitt vedlikehold og sikkerhetsprogram.

- Kommentarene gjelder heller ikke SAS Norge, men SAS i Danmark og Sverige, sier informasjonssjef Thomas Midteide i SAS Norge til Dagbladet.no.

Det samme understrekes også av Luftfartstilsynet i Norge.

Klevan, som skrev notatet, sier til Dagbladet.no at mye er endret i SAS etter at han skrev notatet.

- De har satt inn nye folk i posisjoner som tar avgjørelser, sier Klevan.

FÅR STØTTE: Luftfartsmyndighetene er nå trygge på at SAS ivaretar sikkerheten på en tilfredsstillende måte. Foto: Scanpix
FÅR STØTTE: Luftfartsmyndighetene er nå trygge på at SAS ivaretar sikkerheten på en tilfredsstillende måte. Foto: Scanpix Vis mer

Det er spesielt to hendelser som de skandinaviske luftfartsmyndighetene har sett på. Det gjaldt to episoder der langdistansefly hadde trøbbel før og under avgang i Beijing i Kina. Begge episodene ble rapportert til myndighetene, og begge ble gransket.

SAS tok grep

Under den flernasjonale granskingen tidligere i år, kom det frem en del kritikkverdige forhold som SAS tok tak i og rettet opp.

Nå konkluderer luftfartsmyndighetene i Danmark følgende:

- På generelt grunnlag finnes det ingen grunn til å sette spørsmålstegn ved sikkerheten i SAS. Den flysikkerhetsmessige utviklingen i selskapet tilfredsstillende, uttaler Kurt Lykstoft Larsen, direktør i Statens Luftfartsvesen i Danmark i en pressemelding SAS Group har sendt ut.

Også Luftfartstilsynet i Norge er enig i denne konklusjonen.

- Selskapet har endret og styrket både organisasjonen og sine vedlikeholdsrutiner gjennom blant annet utskifting og rekruttering av fagpersonell. Luftfartsmyndighetene er på bakgrunn av de endringer som er gjort, trygge på at selskapet ivaretar sikkerheten på en tilfredsstillende måte, skriver tilsynet.

- Trygt å fly med SAS