Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trygt å selge boligen privat

Sier Konkurransetilsynet og Forbrukerrådet. Men foreløpig har få benyttet muligheten til å annonsere boligen selv på Finn.no.

KAN ANNONSERE SELV: Fra 1. januar har privatpersoner kunnet annonsere boligen sin selv på Finn.no. En boligannonse koster imidlertid mye mer enn andre salgsannonser. Illustrasjonsfoto: John T. Pedersen

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
KAN ANNONSERE SELV: Fra 1. januar har privatpersoner kunnet annonsere boligen sin selv på Finn.no. En boligannonse koster imidlertid mye mer enn andre salgsannonser. Illustrasjonsfoto: John T. Pedersen Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): 1. januar ble det mulig for privatpersoner å legge ut boligannonser på nett. Men få har foreløpig benyttet seg av tilbudet, og flere har vært kritiske til hvor trygt det er å selge privat.

Forbrukerrådet og Konkurransetilsynet går nå ut i en pressemelding og forsikrer om at privat bolighandel er helt trygt, så lenge advokat eller megler står for kontrakt og oppgjør

- Vi har vært pådrivere for dette hele tiden, fordi vi mener at man ikke behøver noen meklerutdanning for å selge boligen din. Vi anbefaler likevel to ting. Det første er å ha en tilstandsrapport, slik at kjøper får vite hva tilstanden er på boligen. Det andre er at man kopler inn advokat eller mekler ved inngåelse av kontrakt og oppgjør, sier direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland til Dagbladet.

Ikke mål om mye

Forbrukerrådet tar avstand fra meklere som sier at det er farlig å avertere privat.

- Vi har forståelse for at meklerne prøver å tjene penger. Men forbrukeren bør ha et valg om man vil selge boligen selv, eller om man vil bruke mekler. Målet vårt er ikke at det skal være så mye privat annonsering, men at det er et reelt valg å gjøre det, sier Flesland.

Konkurransetilsynet har varslet at de også skal se på Finn.nos prispraksis. Privatpersoner må betale 5000 kroner på å legge ut en boligannonse, mens meklere får rabatt på sine annonser.

Konkurransetilsynet opplyser til Dagbladet at de fremdeles arbeider med å se på hvordan de skal vurdere forskriften, som pålegger nettportalene «å gi alle tilgang på ikke-diskriminerende vilkår».

Valgfrihet bra
De stiller seg bak at privat bolighandel er helt trygt, så lenge man involverer profesjonelle i selve salget.

 — Forbrukeren har fått reelle muligheter til å velge å gjøre deler av jobben selv. Slik valgfrihet er bra, og legger til rette for konkurranse og lavere priser, sier direktør Knut Eggum Johansen i Konkurransetilsynet i pressemeldingen.

Konkurransetilsynet følger nå med i markedet og ser på hva slags praksis meklere og advokater legger seg på når det gjelder å tilby tjenester i forbindelse med privat boligsalg.

Få legger ut annonse
Forbrukerrådet mener man kan spare mye på å legge ut sin egen boligannonse. Man må ikke være noen ekspert for å klare det, sier Flesland.

- Vi får tilbakemeldinger fra forbrukere på at flere meklere står og viser fram leiligheter, og som ikke kan svare på relevante spørsmål. Det er ingen grunn til at ikke selgeren selv kan svare på spørsmål selv. Finn.no har en god mal for annonser. Selgeren bør ha en tilstandsrapport og en takst, og legge ut den informasjonen som er relevant, sier hun.

Foreløpig har imidlertid få personer benyttet seg av muligheten. Ifølge NA24 lå det kun 116 private boligannonser ute på Finn.no i går.

- Historisk har det vært slik at privatpersoner har kunnet annonsere privat for boligen sin i alle landets aviser. Men det har vært et svært lite marked med et volum på 0,5-1 prosent av markedet. Vi forventer ikke at dette vil bli særlig mye større, sier Lars Vangen Jordet, direktør for Finn Eiendom, til NA24.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!