- Trygt i Oslo

Politimester Anstein Gjengedal mener at folk ikke trenger å være redde for å gå ut i Oslo. Justisminister Hanne Harlem og oslopolitiet jobber nå med fem punkter som skal forebygge kriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skjønner at episoden skaper utrygghet, men det er farlig å bruke den for å spre redsel, sier Oslo-politimester Anstein Gjengedal om skytingen utenfor Baronen og Baronessen.

- Vi har hatt en nedgang i voldkriminalitet på to prosent. Men slike episoder er vanskelige å forebygge, understreker han.

Sammen med politidirektør Ingelin Killengren og justisminister Hanne Harlem diskuterte han i går voldsutviklingen i Oslo. Skyteepisoden utenfor Baronen og Baronessen var ikke hovedtema for møtet, men Harlem lanserte flere punkter som skal være effektive virkemidler for å forebygge gjengkriminalitet og annen kriminalitet:

Våpenloven er blitt skjerpet. Personer som nå blir pågrepet med ulovlige våpen, blir automatisk begjært varetektsfengslet. Tidligere fikk man bare bot, selv om man gikk rundt med skarpladde våpen i Oslos gater.

- Bot for å bære våpen er høl i huet. Det er alvorlig å bære våpen! sier justisministeren.

Kjente kriminelle blir holdt under ekstra god oppsikt av politiet, og oslopolitiet vurderer å følge dem enda nøyere og bruke samme konsept som politiet i Stockholm: Der går politiet med videokameraer på gata. Kriminelle blir filmet og gjort oppmerksom på at politiet følger med i alt de gjør.

Stortinget har vedtatt å innføre tidsbegrensede våpenamnesti: I en begrenset periode kan alle levere inn våpen uten å risikere straff. Det første våpenamnestiet kan komme allerede i år.

- Ingen tror at kjente kriminelle leverer inn våpen, men jo flere våpen ute av omløp, jo bedre, sier Harlem.

Lovene gjennomgås med sikte på å samle alle bestemmelser som gjelder ransaking av bil. Hvis politiet trenger flere hjemler for å ransake, vil de sannsynligvis få det. Arbeidet blir nå fremskyndet.

- Vi vil se på hva vi har hjemler til og hva vi trenger, sier Harlem.

Det skal slås hardere ned på trusler. Alle trusler skal tas alvorlig. En lovendring i skjerpende retning kan komme.

- Vi vil ha nulltoleranse og reagere på bruk av trusler, ikke bare mot dørvakter og politi, men også mot for eksempel ekskjærester, sier Harlem.