<strong>- IKKE FARLIG:</strong> - Vi har ingen offisielle vurderinger om at det er farlig å oppholde seg i Nord-Ossetia, sier Vladimir Isupov, presseattache ved den russiske ambassaden i Oslo til Dagbladet. Foto: AFP/SCANPIX
- IKKE FARLIG: - Vi har ingen offisielle vurderinger om at det er farlig å oppholde seg i Nord-Ossetia, sier Vladimir Isupov, presseattache ved den russiske ambassaden i Oslo til Dagbladet. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

- Trygt i Russland

- En kvinne med god utdannelse kan gjøre suksess i Russland, sier presseattaché ved den russiske ambassaden i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går ble papirløse Maria Amelie (25) pågrepet av norsk politi. Utlendingsnemnda (UNE) har vedtatt at hun skal sendes ut av landet.

Les hele vedtaket her (pdf)!

Maria Amelie kommer fra republikken Nord-Ossetia i den russiske føderasjonen. Amelie har selv opplyst at hun ikke har bodd i republikken siden hun var tolv år. Nå vil norske myndigheter sende henne tilbake til Russland.

- Ikke farlig - Vi har ingen offisielle vurderinger om at det er farlig å oppholde seg i Nord-Ossetia, sier Vladimir Isupov, presseattaché ved den russiske ambassaden i Oslo til Dagbladet.

Isupov mener det heller ikke er noe farlig for nord-ossetere å oppholde seg andre steder i landet.

- Det finnes ingen offisielle analyser fra russiske myndigheter som sier at det er farligere å for eksempel være russer, nord-osseter, basjkirer eller å tilhøre andre etniske minoriteter i Russland, sier Isupov, som samtidig understreker at det er «opp til hvert enkelt menneske å vurdere for seg selv hva man opplever som farlig eller ikke».

- Hvis man er i konflikt med en kriminell gjeng i Moskva så vil man jo oppleve byen som farlig. Men da er det jo viktig at man får hjelp fra politi og myndigheter, sier Isupov.

- Gode muligheter Presseatachen mener en kvinne som Amelie vil ha gode muligheter i Russland.

- Et menneske som har lovelig opphold i Russland og et godt akademisk grunnlag har veldig gode muligher i landet. Man kan tjene masse penger, ha en suksessrik karriere og stifte familie, sier Isupov.

- Så det er ingen statlig diskriminering i Russland - verken av tsjetsjenere eller andre grupper?

- Nei. Absolutt ikke. Det er ingen kunstige begrensninger for å lykkes i dette livet i Russland på grunn av etnisk bakgrunn. Vi har masse eksempler på ikke-etniske russere som har lykkes i staten og forretningslivet, sier Isupov.

- Russisk statsborger «Maria Amelie» er ikke 25-åringes russiske navn, og så lenge ikke ambassaden kjenner hennes egentlige identitet blir det vanskelig for dem å kommentere saken spesielt, sier Isupov.

<strong>RUSSISK?:</strong> Til Dagbladet opplyser Maria Amelie at hun ikke er russisk statsborger. Russiske myndigheter har derimot akseptert å motta kvinnen, som de mener har russisk statsborgerskap. Foto: CORNELIUS POPPE/ SCANPIX
RUSSISK?: Til Dagbladet opplyser Maria Amelie at hun ikke er russisk statsborger. Russiske myndigheter har derimot akseptert å motta kvinnen, som de mener har russisk statsborgerskap. Foto: CORNELIUS POPPE/ SCANPIX Vis mer

I UNE sitt avslag står det at Amelie fantes innskrevet i sin mors pass, men da under et annet navn enn det som ble opplyst til norske myndigheter.

Til Dagbladet opplyser Amelie at hun ikke har russisk statsborgerskap.

- Jeg er født i Sovjetunionen, men jeg har aldri fått søkt statsborgerskap i Russland. Jeg ville heller ikke søke om det, sier Amelie til Dagbladet.

Russiske myndigheter har derimot akseptert å motta Amelie igjen. De har bekreftet at kvinnen er russisk statsborger og har gitt Norge en frist på 90 dager til å sende henne til Russland.

For å lese mer om menneskerettighetssituasjonen i Russland kan man blant annet lese Human Right Watchs rapport om landet og Amnesty Internationals rapporter om landet.

<strong>GODE MULIGHETER:</strong> Et menneske som har lovelig opphold i Russland og et godt akademisk grunnlag har veldig gode muligher i landet. Man kan tjene masse penger, ha en suksessrik karriere og stifte familie, sier Vladimir Isupov fra den russiske ambassaden. Foto: CORNELIUS POPPE/ DAGBLADET
GODE MULIGHETER: Et menneske som har lovelig opphold i Russland og et godt akademisk grunnlag har veldig gode muligher i landet. Man kan tjene masse penger, ha en suksessrik karriere og stifte familie, sier Vladimir Isupov fra den russiske ambassaden. Foto: CORNELIUS POPPE/ DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer