Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trygt, men dumt med penger i banken

Norske bankinnskudd er fortsatt trygge, tross den økonomiske oppbremsingen. Med negativ realavkastning er de imidlertid en elendig investering.

 Lave renter:  Dagens rentesituasjon gjør at det kan være lurt å spare andre steder enn i banken. Foto: Even Bast / Dagbladet
Lave renter: Dagens rentesituasjon gjør at det kan være lurt å spare andre steder enn i banken. Foto: Even Bast / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - I dagens lavrenteregime gir innskudd negativ avkastning etter inflasjon og formuesskatt for nordmenn i formuesskattposisjon, og det tror jeg kommer til å vedvare en god stund, sier porteføljeforvalter Sigmund Håland i Lux Nordic Wealth Management til Finansavisen.

- Det kan derfor være fornuftig ikke å ha altfor mye penger på konto.

Ifølge Håland, som er ansvarlig for et verdipapirfond med fokus på finanssektoren, trenger de fleste nordmenn imidlertid ikke å bekymre seg for hvor trygg deres bank er.

- For dem som faller innenfor sikringsordningen på to millioner kroner pr. bank, ser jeg ikke helt hvordan de skal bli påført tap, mener han overfor Finansavisen.

Eksperten innrømmer imidlertid at mindre nisjebanker som baserer sin finansiering på å betale svært høye innskuddsrenter kan være noe mer risikable for innskyterne.

- Dessuten kan enkelte banker med høy risikokonsentrasjon i utlånsporteføljen få problemer, selv i et lavrenteregime, forteller Håland til Finansavisen.

- Det så vi i Danmark i 2008 og 2009, da noen mindre banker med høy låneeksponering mot det fallende eiendomsmarkedet gikk konkurs, med tap for blant annet innskytere som ikke var dekket av innskuddsgarantien. Dette skjedde til tross for at bankene, ifølge regnskapene, hadde høy kapitaldekning.

Utenlandske banker Forvalteren anbefaler at personer med langt høyere innskudd enn sikringsbeløpet ikke har alle pengene i en enkelt bank.

- Da kan utenlandske banker være et alternativ, sier han til Finansavisen.

Flere nyheter Markant fall i antall søk i skattelistene
Støres formue har økt med 7 millioner
Dette tjente toppsjefene på Oslo Børs

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!