Trygve (45): - Jeg måtte støtte meg til veggen

Nytt kraftig jordskjelv i Indonesia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet.no): Indonesia ble torsdag morgen rammet av et nytt kraftig jordskjelv, for andre dag på rad.

- Ei hengelampe i stua vaiet ganske kraftig, og jeg måtte støtte meg til veggen for å stå stødig, forteller nordmann Trygve Johannesen (45) til Dagbladet.no.

Johannesen merket skjelvet godt i Singapore, der han bor i en 16-etasjes bygning.

- Det har vært en del etterskjelv, og på kontoret i 14. etasje i Central Business District kan vi kjenne en del svaiing i bygningen under etterskjelvene, sier nordmannen.

Tre tsunamivarsler

Skjelvet utløste et tsunamivarsel for hele regionen, det tredje på mindre enn 24 timer. Varselet ble trukket tilbake etter en drøy time.

Redningsmannskaper og myndigheter hadde torsdag morgen ikke full oversikt, men det så umiddelbart ikke ut til at skjelvene hadde krevd mange menneskeliv.

Jordskjelvet utenfor øya Sumatra torsdag morgen målte 7,8 på Richter-skalaen, ifølge USAs jordskjelvinstitutt USGS. Det ble fulgt av minst ett kraftig etterskjelv. Det hadde sitt sentrum snaut 200 kilometer fra byen Padang, den viktigste på Sumatra.

BYGNING KOLLAPSET: Bildet er tatt i natt i Padang, hovedstaden på Vest-Sumatra. Foto: REUTERS TV/SCANPIX
BYGNING KOLLAPSET: Bildet er tatt i natt i Padang, hovedstaden på Vest-Sumatra. Foto: REUTERS TV/SCANPIX Vis mer

USGS har registrert 19 jordskjelv i området, fra 4,9 til 8,4 på Richter-skalaen, på under et døgn, og advarer mot flere etterskjelv.

Rømte opp i høyden

Tusenvis av mennesker, som allerede var skremt opp etter onsdagens skjelv, rømte ut av husene sine torsdag morgen og forsøkte å komme seg til høyereliggende områder. Sumatra var den delen av Indonesia som ble hardest rammet av den enorme flodbølgen 2. juledag 2004, da 170 000 mennesker mistet livet.

- Mange hus er rast sammen etter skjelvet torsdag morgen, forteller ordføreren i Padang, etter at tsunamivarselet ble opphevet.

- Vi arbeider med å finne ut av om noen er skadet eller døde, sier han.


Kraftigere Onsdagens jordskjelv var enda kraftigere, og målte 8,4 på Richter-skalaen, fulgt av et etterskjelv på 6,6. Det ble sendt ut tsunamivarsel etter begge skjelvene. Land rundt hele Indiahavet, helt til Øst-Afrika, fryktet flodbølger, men tsunamivarslene ble senere trukket tilbake.

- Det første skjelvet kunne merkes ca. klokka 20.00 i går kveld lokal tid, bygningen svaiet slik at folk gikk rolig ut og sto ute på gatene, forteller Trygve Johannesen i Singapore, som opplevde dagens skjelv som det kraftigste.Flere byer på Sumatra ble hardt rammet av jordskjelvene onsdag. Minst ti mennesker omkom og flere hundre ble skadet, men redningsmannskapene hadde torsdag morgen ikke oversikt fordi jordskjelvene hadde ødelagt kommunikasjonen.

MERKER JORDSKJELVENE PÅ KROPPEN: Trygve Johannesen (45) bor og jobber i Singapore og merker godt virkningene av jordskjelvene.
EVAKUERER: Arbeidere i et høyhus i Singapore trekker ut på gata under gårsdagens jordskjelv.