Trygve (50) ble uthengt som mafiasjef

Kan ha tapt 100 millioner i ferieparadiset i Brasil.

FORTVILET: —Jeg er i en helt fortvilet situasjon, sier Trygve Kristiansen.  Foto: Gunnar Hultgreen
FORTVILET: —Jeg er i en helt fortvilet situasjon, sier Trygve Kristiansen. Foto: Gunnar HultgreenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||NATAL (Dagbladet): Trygve Kristiansen skulle egentlig på ferie til Mexico, men det var utsolgt. Derfor havnet 50-åringen fra Trondheim i Natal.

- Jeg var på utkikk etter å finne et nytt sted å etablere meg. Klimaet hjemme i Norge og revmatisme var den egentlig årsaken. Jeg tåler ikke kulde, forteller trønderen.

Etter å ha opplevd Natal på nordøstkysten av Brasil var han hektet.

- Mulighetene var enorme, derfor bestemte jeg meg for å satse her i Natal, sier mannen som myndighetene i Brasil tror er en kriminell «Gudfar», leder av B-gjengen og en internasjonal mafiaboss.

Sommeren 2007 utbasunerte daværende etterforskningsleder Romulo Berredo at Trygve Kristiansen måtte regne med 120 års fengsel. Etter brasiliansk rettspraksis er det er lite sannsynlig. Men skulle Trygve Kristiansen bli dømt etter tiltalen må han regne med opp mot 20 års fengsel.

I 2004 flyttet Kristiansen permanent til Brasil. Eiendommer og restauranter hjemme i Trøndelag ble solgt.

- Mafia
I Natal startet et forretningseventyr. Kristiansen utvidet og ferdigstilte tre store hotellkomplekser -  Blue Marlin Apartments i Ponta Negra, Blue Marlin Village i Cotovelo og Blue Marlin Resort & Spa i Cotovelo -  til sammen 153 kombinerte selveierleiligheter og hotellsuiter.

POPULÆRT: Blue Marlin Apartments ligger flott til rett ved den populære stranda i Ponta Negra. Hotellet er nå beslaglagt av politiet. Foto: Gunnar Hultgreen
POPULÆRT: Blue Marlin Apartments ligger flott til rett ved den populære stranda i Ponta Negra. Hotellet er nå beslaglagt av politiet. Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer

For to år siden ble alt snudd på hodet.

Han ble kastet på ei celle i det føderale fengselet i Brasil, og anklaget for internasjonal mafiavirksomhet, dokumentforfalskning og hvitvasking av 600 millioner norske kroner.

50-åringen er tidligere ustraffet i Norge. Han har ifølge politiets straffesaksregister aldri vært innblandet i kriminalitet og han har aldri hatt en konkurs.

Dagbladet har sett dokumentasjon på at Kristiansen lovlig har overført flere titalls millioner kroner til Brasil fra konti i Norge.
Forretningsideen til Kristiansen har vært å bygge leilighetshoteller, selge leiligheter og deretter administrere driften etter salg.

- Alt fungerte. Samarbeidet med de lokale brasilianske myndighetene var greit, og kundene var fornøyde.

Men 9. mai 2007 startet marerittet.

- Åtte tungt bevæpnede føderale politifolk beleiret huset mitt. De lurte på hvor safen med mafiapengene var. Huset ble ransaket, og jeg ble puttet på ei 13 kvadratmeter lita celle med sju kriminelle. I 80 dager satt jeg inne. Siden har jeg sittet i husarrest.

Kristiansen ble anklaget for å være internasjonal mafialeder. Han skulle lede en organisasjon som var større og farligere enn «Cosa Nostra» og «PCC» (den største brasilianske mafiagruppa) til sammen.

- De sa at jeg var sjef for «Mafia Noruegese».

Kristiansen har fra første dag avvist samtlige anklager, og nekter enhver form for straffskyld.

«Operação Paraíso»
Årsaken til at Kristiansen ble arrestert, var en kombinert aksjon fra politiet i Norge og Brasil. Brasilianerne startet aksjon «Operação Paraíso» (Operasjon Paradis), mens politiet i Oslo iverksatte «Operasjon Nemesis».

Etter et gjengoppgjør på Aker Brygge sommeren 2006 bestemte politiet at de skulle knuse de kriminelle innvandrergjengene i Oslo. A- og B-gjengen skulle tas.

Oslo-politiet trodde at B-gjengen var store i Brasil og at de hadde investert millioner av kroner.
Det føderale politiet tok norsk politi på alvor, og fikk med seg at B-gjengen og deres kriminelle samarbeidspartnere hadde investert svimlende 600 millioner kroner i Natal-området.

Endelig skulle politiet knuse gjengene.

Noen måneder tidligere hadde også Dagens Næringsliv en reportasje fra Brasil.

- Fri fantasi
- Faenskapet startet egentlig i januar 2005. Jeg måtte kalle inn en norsk medarbeider på teppet. Han fikk sparken for et alvorlig forhold. Mannen hadde tidligere fått en advarsel for å klatre opp i et tre og kommet med nedsettende apelyder mot de lokale innbyggerne, sier Kristiansen.

- Mannen skulle gå til avisene og knuse oss.

Seinere tok samme mann kontakt med politiet og anklagene mot Kristiansen haglet.

- Jeg ble beskyldt for drap. Påstander om illegale pengeoverføringer, mordbrann, trusler, mafiavirksomhet i Trondheim og narkotikaforbrytelser.

Kristiansen skulle blant annet tatt livet av tidligere forretningskollega. En sak som ifølge den sparkede mannen aldri var oppklart hjemme i Norge.

ANKLAGET: Trygve Kristiansen slåss for livet sitt i Brasil. Den tidligere ustraffede forretningsmannen fra Trondheim er anklaget for hvitvasking, dokumentforfalskning og internasjonal mafiavirksomhet. Dette bildet er fra politiets aksjon i Blue Marlin Apartments i 2007. Foto: Heracles Dantas/O journal de Hoje/Scanpix
ANKLAGET: Trygve Kristiansen slåss for livet sitt i Brasil. Den tidligere ustraffede forretningsmannen fra Trondheim er anklaget for hvitvasking, dokumentforfalskning og internasjonal mafiavirksomhet. Dette bildet er fra politiets aksjon i Blue Marlin Apartments i 2007. Foto: Heracles Dantas/O journal de Hoje/Scanpix Vis mer

I dommeravhør presiserte han hvem Kristiansen skulle ha likvidert, men at det kanskje var «Svenskeligaen» som sto bak.

- Alt var det reineste oppspinn og fri fantasi, sier Kristiansen.

Først skal mannen som fikk sparken, ha kommet med beskyldningene i et politiavhør. Deretter i et offisielt dommeravhør.

- Til slutt dukket disse beskyldningene opp i norske medier.

En rettssak er avsluttet hjemme i Norge. Der har avisa lagt seg helt flat, bedt om unnskyldning og hatt et dementi på førstesida.
- Jeg har saksøkt mannen for ærekrenkelser og økonomisk tap. Saken er berammet i august i Inderøy tingrett i Nord-Trøndelag.

«Edderkoppen»
Rettsdokumentene i Brasil viser at det var opplysningene fra den sparkede nordmannen, avisartikler i Norge og økonomirapporten fra Økokrim som førte til «Operação Paraíso».

- Denne mannen har matet norske medier med falske påstander om meg. Bedre ble det ikke at Dagens Næringsliv hengte meg ut som en «Edderkopp» i Natal, sier Kristiansen.

- Hva har du hatt fingrene borti?

- Det eneste jeg har hatt noe å gjøre med i Brasil er Blue Marlins tre prosjekter i Natal. Dette er tre prosjekter som alle er ferdig utbygd, hvor regnskapene viser at alt har skjedd etter boka.

- Ikke noe mer?

- Jeg har også investert noen millioner i en seilbåt og i en rekefarm. Ved siden av det hadde jeg også flere prosjekter på planleggingsstadiet.

Totalt disponerte Trygve Kristiansen verdier for nærmere 100 millioner kroner. Verdier som i dag er beslaglagt av Polícia Federal i provinsen Rio Grande do Norte.

- På grunn av den sparkede mannen som gjorde det han kunne for å skade meg og andre i firmaet, trodde politiet i Brasil at jeg var en internasjonal gangster som styrte all kriminalitet, sier Kristiansen og rister oppgitt på hodet.
I tillegg kom artiklene i norske medier, en mangelfull økonomirapport fra Økokrim og Oslo-politiets aksjon mot B-gjengen.

«Endelig fikk vi det vi trengte».
Våren 2007 skrev politiet i Brasil brev til norske myndigheter og ba om informasjon om flere norske statsborgere som hadde slått seg ned i Natal. Det føderale politiet ville vite hva slags økonomi de 28 nordmennene hadde.

- Økokrim sendte en rapport på 49 sider om meg. Det var tydeligvis ikke noe hastverksarbeid. Økokrim hadde tatt utgangspunkt i skatten min. Det sto ikke et eneste ord om de reelle midlene jeg eller mine firmaer hadde tilgang til. Over 30 millioner norske kroner var utelatt, blant annet klientkonti, sier Kristiansen.

- Hva ble konsekvensene av denne rapporten?

- Politiet i Brasil aksjonerte. I rettsdokumentene står det, etter at Økokrim hadde sendt økonomirapporten: «Endelig fikk vi det vi trengte».
I rapporten fra Økokrim blir Trygve Kristiansen knyttet opp mot B-gjengen. Økokrim viser til informasjon om at penger er blitt overført av Kristiansen fra Portugal, og at disse pengene kommer fra B-gjengen.

Økokrim kan rydde opp
- Dette er en forfalskning. Jeg har dokumentert at disse pengene er overført fra Norge og aldri har hatt noe med gjenger å gjøre. Overføringene fra Portugal har aldri skjedd. Bak denne påstanden står folk som forsøker å utnytte situasjonen og overta min virksomhet i Natal. Det har skjedd en forfalskning i banken i Natal, noe dommeren i saken nå også vet.

- Har ikke Økokrim vært villig til å rydde opp etter seg?

- Nei, de sendte to tjenestemenn til Brasil. De har vitnet i et dommeravhør. Et greit vitneprov. Problemet er at dommeren foreløpig ikke forholder seg til dette vitneprovet. Påtalemyndigheten viser fortsatt til økonomirapporten i tiltalen og at den er stemplet med den norske riksløva. Først når Økokrim sender en ny rapport, og trekker tilbake den gamle, er dommeren villig til å se bort fra de mangelfulle og direkte feilaktige opplysningene Økokrim har gitt om meg.

I tiltalen mot Kristiansen viser påtalemyndigheten til at Økokrim har bekreftet at det er overført penger fra Portugal. Penger som Kristiansen skal ha brukt sitt firma til å sende til B-gjengen.

- Det hjelper ikke at Økokrim sier de har fått disse opplysningene fra skattemyndighetene i Brasil. Påstandene er oppspinn, og blir takket være Økokrim brukt som bevis, sier Kristiansen.

- Har du hatt noe med B-gjengen eller andre kriminelle å gjøre?

- Nei, her i Natal ble det solgt to leiligheter til en nordmann. Han overdro leilighetene til en norskpakistaner som seinere viste seg å være sentral i B-gjengen. Disse leilighetene byttet jeg mot en tomt, sier Kristiansen.

- Lovlige penger
- Kredittilsynet i Brasil anklaget meg i dokumenter for at jeg skulle ha et hemmelig Visa-kort i Sverige. Kortet skulle ha en kreditt på tre millioner. Kortet har aldri eksistert og er rent oppspinn. I tiltalen blir det også påstått at jeg skal ha investert i St. Petersburg i Russland. Bare tull og fri fantasi.

Allerede den 11. mai 2007 sa politisjef Romulo Berredo, sjefen for operasjonen, til avisa Tribuna do Norte i Natal:
«Alle pengene er lovlig innført til Brasil, og registrert i sentralbanken. Men det er opprinnelsen til pengene som er illegal».


Kristiansen mener Økokrim kan løse saken.

- Sender Økokrim en ny og reell økonomirapport med vedlegg som min norske advokat sitter med, samt bekrefter at pengene som jeg har overført via valutaregisteret i Norge har legal opprinnelse, vil hele saken mot meg falle, mener Kristiansen.

- Myndighetene i Brasil har basert tiltalen på at jeg ikke hadde legale penger hjemme i Norge, og bruker økonomirapporten fra Økokrim som sannhetsbevis. Blir det laget en ny økonomirapport, er min sak over. I et rettsavhør her i Natal bekreftet Økokrim at jeg hadde legale verdier for flere titalls millioner kroner i Norge. Men det legger ikke dommeren vekt på, fordi han forholder seg til den offisielle økonomirapporten fra Økokrim hvor det står at jeg ikke har penger, sier Kristiansen.

- Trist og beklagelig
- Hvem er det du anklager for at du har vært i en håpløs situasjon de siste to åra?

- Først og fremst mannen jeg måtte sparke, artiklene i norske medier og Økokrim

- Hvordan har du taklet denne saken personlig?

- Selvfølgelig har jeg hatt mange tunge dager. Heldigvis er jeg utstyrt med en grei psyke. Andre som er anklaget i denne saken har blitt ødelagt psykisk.

- Hva med dem som har kjøpt leiligheter av deg?

- De har fått leilighetene beslaglagt. Økokrim har bekreftet overfor meg at kjøperne er vanlige norske familier med legale penger. Det er for meg uforståelig at Økokrim ikke kan bekrefte dette skriftlig overfor dommeren. Nye prosjekter er stoppet. Over 400 norske familier er rammet av dette. Det er fryktelig trist og svært beklagelig, sier Kristiansen.

50-åringen er sikker på at han til slutt blir frikjent og at saken mot ham blir henlagt som intet straffbart forhold.

- Det vil uansett bli et rettslig etterspill. Millionverdier har gått tapt.