Trygve Hegnar: - Selg unna, Røkke

Trygve Hegnar mener Kjell Inge Røkke har begått en klassisk feil: Hans industriimperum har vokst altfor fort. Nå råder Hegnar Røkke til å skjære inn til beinet og selge selskaper unna i en fei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Røkke er ærgjerrig, og har tatt seg vann over hodet. Han har lånt for mye penger, og så har han ikke klart å «pælme» selskaper ut når det har gått dårlig, sier finansguru Trygve Hegnar til Dagbladet.

Hegnar beundrer Røkke for hans pågangsmot og vilje til å bli en stor industribygger, men mener han har ekspandert altfor raskt med altfor mye lån. - Røkke ville bli for stor for fort. Så bommet han på Kværner. Kværner er en møllestein. Det er litt dårlig håndverk og utur.

- Alvorlig signal

- Tror du han vil klare seg igjennom krisa?

- Ja, jeg tror han kan klare det. Men det blir utrolig hardt. 600 millioner kroner er selvfølgelig mye penger, men ikke så mye penger i et system som han har. Hvis han ikke var veldig presset, så ville 600 millioner kroner ikke være et problem i det hele tatt. Det at han bare klarte å hoste opp 150 millioner, er et veldig alvorlig signal. Han har ingen virksomheter som nå gir en løpende avkastning, som kunne gitt ham muligheten til å betale renter og avdrag. Det er en helt umulig situasjon. Hans løsning er at aksjemarkedet går opp, og det blir bedre tider.

- Cash inn

- Er aksjemarkedet hans eneste redning?

- Han er bundet på hender og føtter - han kan ikke få noe utbytte fra Aker Kværner. Men å håpe på at kursen stiger litt i neste uke, blir feil.

- Hva ville du gjort hvis du hadde vært Røkke?

- Jeg ville cashet inn der det var mulig å cashe inn. Jeg ville skåret inn til beinet og solgt alt som var mulig å selge. Han har masse selskaper. Selskapet Dexion, som driver med noe så kjedelig som lager- og arkivsystemer, tapte en milliard kroner i fjor. Det er helt høl i huet. Selskapet burde vært avviklet eller i skifteretten for lenge siden.

- Synes du synd på Røkke?

- Ja. Feilen er ikke at han har vært feig eller vært kupongklipper eller Lettvint-Petter, men satset på tung og vanskelig industri. Det er jeg samtidig litt imponert over, men så får han bare kjeft, sier Trygve Hegnar.