Trygve Hegnar dømt for injurier

Redaktør og eier av finansbladet Kapital, Trygve Hegnar, er dømt til å betale en bedriftsleder fra Skjåk nærmere en million kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Injuriedommen gjelder tre artikler i Kapital i perioden juni 1993 til april 1994, der bladet retter søkelyset mot Skjåk-bedriften Interfil og lederen Harald de Presno.

Bakgrunnen for artiklene var at det fra lokalt og fylkeskommunalt hold var fremsatt påstander om at høyrepolitikeren de Presno hadde utnyttet sin politiske rolle til å skaffe bedriften sin offentlige midler. Seinere gransking av saken konkluderte med at påstandene var grunnløse.

Ifølge dommen i Eidsivating lagmannsrett var Kapital i sin fulle rett til å rette søkelys mot saken, men retten mener formuleringene i artiklene kunne sette høyrepolitikeren i et dårlig lys.

Lagmannsretten finner det imidlertid mer graverende at Kapital koblet de Presno med en annen Skjåk-bedrift som på dette tidspunkt var under politietterforskning. Retten mener at Kapital burde ha bedt de Presno om unnskyldning for dette.

Bør ankes

- Dommen er meningsløs. Det sier generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening til Aftenposten.

Øy er enig i at de omtalte artiklene i Kapital kan betegnes som dårlig journalistikk og at koblingen mellom de Presno og bedriften var uheldig.

- Men at det skal føre til en fellende dom og flere hundre tusen kroner i erstatning og oppreisning, er ganske uforståelig når vi vet at en ti år gammel jente får 70.000 kroner i erstatning etter å ha blitt seksuelt misbrukt, sier Øy. Han råder Hegnar til å anke saken til Høyesterett. (NTB)

Trygve Hegnar