Bunn-nivå for regjeringspartiene:

Trygve stjeler velgere fra Siv

Rekordmåling for Senterpartiet som for andre måned på rad større enn Fremskrittspartiet. Høyre går kraftig tilbake og regjeringspartiene når nytt bunn-nivå.

JUBELMÅLING: Trygve Slagsvold Vedum har grunn til å glede seg over Dagbladets partibarometer for mars. Bildet er fra en tidligere anledning der Sp-lederen viste fram sitt karakteristiske glis. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
JUBELMÅLING: Trygve Slagsvold Vedum har grunn til å glede seg over Dagbladets partibarometer for mars. Bildet er fra en tidligere anledning der Sp-lederen viste fram sitt karakteristiske glis. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

HAMAR (Dagbladet): Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum har jubeltall i ryggen når han kaster jakka, bretter opp skjorteermene og gyver løs på åpningstalen til Senterpartiets landsmøte på Hamar fredag.

Meningsmålingen som Ipsos MMI har utført for Dagbladet i mars viser en rekordoppslutning på 14,4 prosent for Sp. Man må tilbake til tida rundt EU-avstemningen i 1994 for å finne høyere tall.

I tillegg har Senterpartiet et ekstremt sterkt grunnfjell. Sju av ti Sp-velgere sier de er sikre. Ingen andre partier er i nærheten av å ha så høy andel sikre velgere.

Tar fra Siv

Vedum forsyner seg grovt fra Fremskrittspartiets velgere. Siden mai i fjor har Vedum kapret nesten 20 000 velgere fra Siv Jensens Frp. Snaut 1 500 har gått motsatt vei.

Da hadde Sp 11,1 prosent og Frp 13,5 prosent. Nå er styrkeforholdet 14,4 til Sp og 11,7 prosent til Frp.

- Vanligvis må vi til partier som ligger nær hverandre for å finne tilsvarende velgervandringer. Frp og Sp er ikke partier vi vanligvis tenker på som naboer. Det er Sp som rekrutterer over midtstreken, sier Mads Motrøen som er ansvarlig for politiske målinger hos Ipsos MMI.

Kjempestart

- En kjempestart på et landsmøte, den beste starten på år og dag, jubler Vedum etter å ha fått nyheten om Senterpartiets oppslutning på marsmålingen til Ipsos.

Vedum ble møtt med skepsis da han for fire år siden lanserte sitt djerve mål om å passere Frp og bli landets tredje største parti. Sp-lederen nekter imidlertid for å ha gått systematisk etter Frp-velgerne.

- Jeg har bare framført den politikken vi tror på. Frp har glemt vanlige folk etter at de kom i regjering. Ingen finansminister i historien har tatt inn mer avgifter enn Siv Jensen, mens vi konsekvent jobber for avgiftsreduksjoner. Sånt ser velgerne, sier Vedum.

Jensen på sin side gleder seg over framgangen fra februarmålingen.

TAPER: - Det er valg som teller, sier Frp-leder Siv Jensen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TAPER: - Det er valg som teller, sier Frp-leder Siv Jensen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Meningsmålinger er et øyeblikksbilde og det er valgresultatet som teller. Jeg tror ikke de som vurderer Senterpartiet ønsker seg et rødgrønt flertall som er avhengig av støtte fra et MDG som vil lage hverdagen vanskeligere for folk ved å gå til kamp mot dem som spiser kjøtt, kutte 170 milliarder i veibygging og ha over 300 ulver i Norge, sier Frp-lederen.

Oppsiktsvekkende

Sp går fram 1,4 prosentpoeng fra forrige måned og 4,1 prosentpoeng fra valget 2017.

Men det store skiftet for Vedum kom rundt årsskiftet 2017.

Da hadde Senterpartiet et gjennomsnitt på 5,3 prosent basert på 91 månedlige Ipsos-målinger tilbake fra januar 2009.

Fra januar 2017 til mars i år er Senterpartiets gjennomsnitt på 11 prosent på 26 Ipsos-målinger.

- Et slikt hopp er oppsiktsvekkende. Og enda mer at det har skjedd så brått og klart, sier Motrøen.

Frp svinger også

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning er enig:

- Dette er en dramatisk endring for Sp, som har doblet seg i størrelse i løpet av en kort periode. Det er en påfallende mobilisering basert på motstand mot regjeringens politikk med fylkessammenslåinger, politireform og sentralisering, sier han.

Bergh peker på at også andre partier har vært gjennom liknende dramatiske endringer i oppslutning. Frp var i perioder landets største parti på målingene rundt 2000-2001 og 2003, minner han om.

Bunn for Høyre

Mars-målingen markerer også et nytt bunn-nivå for de fire regjeringspartiene samlet - og for Høyre spesielt.

BUNN. Erna Solbergs Høyre gikk fra landsmøte til skrekktall. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
BUNN. Erna Solbergs Høyre gikk fra landsmøte til skrekktall. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Statsminister Erna Solberg rundet av Høyres landsmøte på Gardermoen søndag. De tre påfølgende dagene svarte 21,3 prosent at de ville stemt Høyre dersom det var stortingsvalg nå. Det er en nedgang på 3,8 prosentpoeng fra forrige måling.

Ipsos MMI må ni år tilbake for å finne like svak oppslutning for Høyre.

Samtidig ligger Venstre og KrF fortsatt med brukket rygg på 2-tallet.

KrF er uendret på 2,5 prosent. Venstre går tilbake 0,3 prosentpoeng til 2,0 prosent. Begge har fem måneder på rad under sperregrensa på Ipsos-målingene.

Frp får 11,7 prosent. Det er opp 1,7 prosentpoeng fra februar, men nøyaktig på gjennomsnittet gjennom det siste halve året.

De fire regjeringspartiene ville fått 64 stortingsrepresentanter til sammen dersom denne målingen hadde vært valg. Det er fire færre enn i februar og 24 færre enn ved stortingsvalget.

Over 20-tallet

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland hevder han ikke er bekymret:

- Målinger går opp og ned, men jeg er fornøyd med at Høyre ligger stabilt over 20 prosent, og har gjort det lenge, sier han.

Helleland synes det er interessante endringer på venstresida, som han mener er blitt «kraftig radikalisert» over kort tid.

- Tyngdepunktet på venstresida ligger ikke lenger til sentrum, men hos de radikale. Samtidig er Senterpartiet sterkt og vil kreve sin del av kaka, som ofte er det motsatte av hva SV og Rødt vil. Det skal bli interessant å se hvordan denne kaoskoalisjonen skal klare å samarbeide, sier Helleland.

Fram for Ap

Arbeiderpartiet går fram 1,9 prosentpoeng fra februar til 28,8 prosent. Det er på samme nivå som august og september i fjor og ville gitt 53 stortingsmandater, fire flere enn de har i dag.

Rødt gjør det sterkt og er med 5,6 prosent oppslutning fortsatt trygt over sperregrensa, tross en nedgang på 1 prosentpoeng fra februar.

SV ligger på sin side stabilt på 7 prosent. Miljøpartiet De Grønne får en oppslutning på 3,6 prosent (-0,2). Det ville gitt en dobling av MDGs stortingsgruppe fra dagens ene til to representanter.

Dagens opposisjonspartier ville fått 105 stortingsrepresentanter med denne målingen som valg. Ap, SV og Sp ville alene fått 93 mandater - åtte flere enn det som trengs for å sikre flertall i Stortinget.

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer