- TrygVesta bruker politimetoder

Advokat anklager forsikringsselskap for trakassering av vitner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en yrkesskadesak som starter i Bergen tingrett i dag vil forsikringsselskapet TrygVesta måtte svare for påstander om bruk av politimetoder og trakassering av vitner.

Tromsø-mannen Sigmund Widding (44) krever i overkant av 2,9 millioner kroner i erstatning for skadene han fikk etter to arbeidsulykker han var utsatt for i april og mai 2002.

30. april 2002 var han i jobb som støper på Melbu skole, hvor han gikk på ei planke som var satt opp i hodehøyde over en døråpning. Widding besvimte og våknet opp liggende på ryggen.

2. mai fikk Widding ryggsmerter etter at en kollega mistet taket på en betongpumpeslange som de to bar sammen med en tredje kollega.

44-åringen har vært uføretrygdet siden mai 2006. Nav har godkjent skaden som yrkesskade.

- Vitner trakassert

Det gjør imidlertid ikke TrygVesta. Forsikringsselskapet framholder at det ikke er dokumentert at arbeidsulykkene har skjedd, og at det ikke er dokumentert årsakssammenheng mellom ulykkene og skadene Widding har fått.

Widdings advokat Per Olsen i Advokatene Leiros og Olsen skriver i stevningen til Bergen tingrett:

KJEMPER I RETTEN: Sigmund Widding (44) fra Tromsø krever nær tre millioner kroner i erstatning for skadene han fikk på jobb i år 2002. Foto: PRIVAT
KJEMPER I RETTEN: Sigmund Widding (44) fra Tromsø krever nær tre millioner kroner i erstatning for skadene han fikk på jobb i år 2002. Foto: PRIVAT Vis mer

«Det var vitner til arbeidsulykkene, og Vesta (nå TrygVesta journ. anm.) er vel kjent med dette. Vesta har, slik Widding oppfatter det, trakassert disse vitnene på det groveste for å få dem til å endre sin forklaring,...»

Dagbladet.no har tilgang på brev som Advokatene Leiros og Olsen tidligere har sendt forsikringsselskapet. I brevene påpeker advokatene at de i flere sivile personskadesaker har opplevd at selskapets utredningsavdeling tar i bruk spesielle metoder.

«Denne form for saksbehandling - med bl. a. utstrakt bruk av tidligere politietterforskere som også i sivile saker bruker hva skadelidte oppfatter som politimetoder - gjør at saksbehandlingen blir både dårligere kvalitativt, mer tyngende for skadelidte som har nok å slite med fra før, og - ikke minst - langt mer kostbar», skriver advokat Per Olsen i et brev til forsikringsselskapet 8. juni 2004.

Han skriver også at personer som er blitt avhørt av forsikringsselskapets utredere, i forbindelse med yrkesskadesaken til Sigmund Widding, har følt seg trakassert.

- Stor belastning

Advokat Olsen legger heller ikke skjul på at han synes TrygVesta driver urent spill.

«Når De da finner det for godt å ikke nevne med ett eneste ord at de allerede over flere uker har forhørt vitner og oppsøkt deres familier og nærmiljø, kan dette ikke oppfattes av Widding som annet enn et bevisst forsøk fra Deres side på å føre denne side bak lyset. Det eneste De kan oppnå ved dette er å nekte Widding og undertegnede innsyn i saksbehandlingen. Metoden er vel kjent fra politietterforskning, men har selvsagt ingen plass i en sivil sak, slik denne side ser det», skriver Per Olsen.

Advokat Olsen sier til Dagbladet.no at han ikke ønsker å kommentere saken nå fordi den skal for retten.

-  TrygVesta bruker politimetoder

- Oppførselen til forsikringsselskapet har vært en veldig stor belastning for meg, spesielt i den tida de drev på med utredningen. Det føltes som å skalle hodet i en betongvegg hver gang det dukket opp et nytt brev i saken. I den perioden trakaseringen av vitnene startet, var jeg også i svært dårlig forfatning, sier Sigmund Widding til Dagbladet.no.

Han forteller at han besvimte ukentlig etter at han skallet seg bevisstløs på jobb. Dette pågikk fram til han to år senere besvimte under en MR-undersøkelse på Universitetssykehuset i Nord-Norge. Da fant de ut at han hadde fått epilepsi og satte ham på medisiner. Widding er i dag 100 prosent arbeidsufør.

Avviser kritikk

TrygVesta sier de «ikke kjenner seg igjen» i beskrivelsen advokat Olsen gir av deres utredningsmetoder.

- Vi er forbauset over at advokaten velger å vinkle saken på denne måten, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen i TrygVesta til Dagbladet.no.

Han avviser på det sterkeste at forsikringsselskapet skal ha trakassert vitner.

- Vi er opptatt av å opptre korrekt, og det har vi så absolutt gjort i denne saken, sier Roald Stigum Olsen.