Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trykkbølge fra ras feide buss av veien

19 personer innesperret i buss etter ras i Sogn og Fjordane.

FEID AV VEIEN: 17 passasjerer og to sjåfører befant seg om bord ekspressbussen mellom Bergen og Ålesund, da den i dag ble tatt av trykkbølgen fra et snøskred. Ingen ble fysisk skadd. Foto: Olav Øygard/Dagbladet
FEID AV VEIEN: 17 passasjerer og to sjåfører befant seg om bord ekspressbussen mellom Bergen og Ålesund, da den i dag ble tatt av trykkbølgen fra et snøskred. Ingen ble fysisk skadd. Foto: Olav Øygard/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): En buss fra Fjord1 Buss Møre, med 17 passasjerer og to sjåfører om bord, ble kastet av veien på grunn av  trykkbølgen fra et snøskred i Våtedalen i Sogn og Fjordane.

• Har du bilder eller informasjon om saken? Tips oss på mms/sms 2400, telefon 24 00 00 00 eller epost 2400@db.no.

Ingen personer er fysisk skadd, sier politiets innsatsleder på stedet til Dagbladet.

- HysteriPassasjer Maria Berglund sier til NRK Sogn og Fjordane at sjåføren kjempet forgjeves mot vinden som feide over veien.

- Mange av oss halvsov i bussen og plutselig dundret det snø og vind over alt. Det er ut som om vi er tatt av trykkbølgene fra et ras. Vi kom ikke midt i det. Nå ligger bussen halvveis nede i snøen på sida av veien, sier Berglund til NRK.

- Vi skjønte ikke helt hva som skjedde, men det gikk ikke så veldig mange sekunder før vi skjønte det var et snøskred. Det var litt hysteri bakerst i bussen i begynnelsen, legger Berglund til.

Politiets innsatsleder på stedet, Torbjørn Sælen, sier passasjerene nå er evakuert, og kjøres til Sandane hvor de får tilbud om krisehjelp.

- For mange var dette en dramatisk opplevelse, sier Sælen til Dagbladet.

HYSTERI: Slik så det ut inne i bussen da ulykken skjedde. Det var litt hysteri bakerst i bussen i begynnelsen, sier Maria Berglund til Dagbladet. Foto: Sol Andrea Taklo/Dagbladet.
HYSTERI: Slik så det ut inne i bussen da ulykken skjedde. Det var litt hysteri bakerst i bussen i begynnelsen, sier Maria Berglund til Dagbladet. Foto: Sol Andrea Taklo/Dagbladet. Vis mer

Massiv trykkbølgeBussen ble aldri truffet direkte av et skred.

- Sannsynligvis så har det gått et skred på andre siden av dalen, og bussen ble tatt av vinden fra dette. Det har ikke gått noe ras over veien, sier innsatslederen.

Skredeksperter sier til Dagladet at vindene fra ras kan nå hastigheter på over 100 kilometer i timen, gå over svært lange avstander og utøve et ekstremt trykk mot det de treffer.

Ras lammer NorgeStore deler av landet, særlig Møre og Romsdal, er for øyeblikket lammet av ekstrem skredfare.

Den ventes å bli verre utover ettermiddagen og de neste dagene på grunn av mildvær, sier eksperter ved Norges geotekniske institutt (NGI) til Dagbladet.

En rekke veier er stengt på grunn av ras og rasfare, melder Statens vegvesen.

Dagbladet kommer med mer.

-INGEN FYSISK SKADD: Det var totalt 19 personer i bussen. Foto: Olav Øygard/Dagbladet
-INGEN FYSISK SKADD: Det var totalt 19 personer i bussen. Foto: Olav Øygard/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!