Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trykker FBI feil kode ti ganger slettes alt. Nå krever de at Apple hjelper dem inn i morderens telefon

Teknologigiganten nekter.

DREPTE 14 FØR DE SELV BLE DREPT AV POLITIET: Ekteparet Syed Rizwan Farook og Tashfeen Malik sto bak terrorangrepet i San Bernardino i California før jul. Her er de avbildet på O'Hare-flyplassen i Chicago, Illinois, 27. juli 2014. Foto: EPA/US CUSTOMS AND BORDER PROTECTION
DREPTE 14 FØR DE SELV BLE DREPT AV POLITIET: Ekteparet Syed Rizwan Farook og Tashfeen Malik sto bak terrorangrepet i San Bernardino i California før jul. Her er de avbildet på O'Hare-flyplassen i Chicago, Illinois, 27. juli 2014. Foto: EPA/US CUSTOMS AND BORDER PROTECTION Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En domstol i USA har pålagt Apple å hjelpe FBI med å få åpnet telefonen til Syed Rizwan Farook som sammen med sin kone Tashfeen Malik sto bak terrorangrepet i San Bernardino i California før jul, skriver BBC.

Ekteparet ble selv drept av politiet etter å ha skutt og drept 14 personer under en juleavslutning for ansatte i San Bernardinos helseavdeling, der Farook selv jobbet, skriver NTB.

Dommer Sheri Pym i distriktsretten i Los Angeles har bestemt at Apple må bistå med «rimelig teknisk assistanse» til FBI-etterforskerne som ønsker å få tilgang til informasjonen fra Farooks iPhone 5C.

Automatisk sletting Ifølge BBC mener FBI at drapsmannens telefonen skal innholde svært viktig informasjon. Men teknologiselskapet har gjort det svært vanskelig for dem å nå denne informasjonen.

Det har seg nemlig slik at i kjølvannet av Edward Snowden-saken og avsløringene om myndighetsovervåking, så kom det en software-oppdatering på alle Apple-produkter i september 2014.

Denne oppdateringen innebærer at dersom telefonen er låst, så kommer man bare inn ved å slå riktig passordkode. Og ikke nok med det. Slår man feil kode ti ganger, vil all data automatisk bli visket ut, slik at ikke en gang Apple selv vil være i stand til å gjenopprette det.

Farook hadde en firesifret passordkode, noe som gir 10000 mulige kodekombinasjoner. Derfor ønsker nå FBI Apples hjelp til å få ubegrenset antall forsøk på å knekke koden, uten at viktig informasjon blir visket ut.

Apple nekter - Apple har eksklusive tekniske muligheter til å assistere myndighetene i å fullføre sitt søk, men har nektet å bistå med denne assistansen frivillig, uttalte aktoratet i retten, ifølge NTB.

Nå har Apple fem dager på seg til å komme med et tilsvar, dersom selskapet mener det vil være urimelig besværlig å oppfylle rettens ordre, heter det i domstolens kjennelse.

Apple har imidlertid ikke tenkt til å gi seg uten kamp. Ved tidligere anledninger, har selskapet kjempet hardt imor krav om å gi tilgang på brukernes personlige data. Det vil de gjøre også nå.

- Bedt oss om å lage ei bakdør - Vi har stor respekt for FBIs fagfolk og tror at de har gode intensjoner. Helt fram til nå, har vi gjort alt som står i vår makt for å hjelpe dem innenfor lovens rammer. Nå har amerikanske myndigheter spurt oss om noe vi ganske enkelt ikke innehar, og noe vi vurderer å være for farlig å skape. De har bedt oss om å lage ei bakdør til Iphone, sier Apple-direktør Tim Cook i en pressemelding.

Cook trekker fram at det aldri tidligere har skjedd at et selskap blir tvunget til å utsette sine kunder for «angrepsrisiko».

- I mange år har kryptologer og nasjonale sikkerhetseksperter advart mot svekkelse av kryptering. Å gjøre dette, vil bare gå ut over velmenende og lovlydige borgere som setter sin lit til at selskaper som Apple vil beskytte deres data, sier Cook.

FBI har bedt Apple hjelpe dem med to ting. Først vil de at teknologiselskapet skal gjøre det mulig for dem å prøve ut så mange passordkombinasjoner som de har behov for.

Deretter ønsker de at Apple skal hjelpe dem med å finne en rask metode å få prøvd ut ulike kombinasjoner på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media