FORTSETTER Å TRYKKE OPP PENGER: Zimbabwes sentralbanksjef Gideon Gono får mye av skylden for landets stadig synkende pengeverdi. Gono har gjort det klart at han kommer til å fortsette å trykke opp penger, i et forsøk på å bøte på situasjonen. 
Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
FORTSETTER Å TRYKKE OPP PENGER: Zimbabwes sentralbanksjef Gideon Gono får mye av skylden for landets stadig synkende pengeverdi. Gono har gjort det klart at han kommer til å fortsette å trykke opp penger, i et forsøk på å bøte på situasjonen. Foto: AFP PHOTO/SCANPIXVis mer

Trykker opp 100 billion-sedler

Hyperinflasjonen i Zimbabwe tar av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hyperinflasjonen fortsetter å løpe helt løpsk i Zimbabwe.

Enkelte uavhengige økonomer hevder at landets inflasjon kan best måles i trillioner prosent, ifølge Aftenposten.

For å hamle opp med den stadig synkende pengeverdien, har landets myndigheter sett seg nødt til å trykke nye sedler med høyere verdier.

I dag ble det kjent at landets pengepresser har begynt å trykke 100 billion-sedler, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Synker i verdi for hver dag
Landet har lenge slitt med skrantende økonomi.

På grunn av den høye inflasjonen, der pengeverdien har sunket fra dag til dag, har den amerikanske dollar vært den mest gangbare og pålitelige valutaen de siste årene.

Mesteparten av vekslingstransaksjonene foregår på markeder og uformelle kanaler, framfor gjennom etablerte finansinstitusjoner.

Det gjør det ekstra vanskelig for landets myndigheter å kontrollere og forsøkte å stabilisere verdien.

Den nye 100 billion-seddelen er verdt omkring 300 amerikanske dollar, drøye 2100 kroner med dagens kurs.

Den nye seddelen får selskap av tre nye sedler i billion-klassen - 10, 20 og 50 billioner dollar.

Strøk ti nuller
I begynnelsen av desember i fjor begynte den zimbabwiske regjeringen å trykke opp sedler med en verdi på 200 millioner zimbabwiske dollar.

Meldingen om dette kom bare noen få dager etter at 100-millionseddelen ble satt i omløp.

På dette tidspunktet var 100 millioner zimbabwiske dollar verdt 100 norske kroner.

Et halvt år før valgte sentralbanken å stryke ti nuller fra pengeverdien.

Ti milliarder zimbabwiske dollar ble da verdt én zimbabwisk dollar.

Fikk lønn to ganger om dagen
En årlig inflasjon på mer enn 50 prosent betegnes gjerne som hyperinflasjon.

De offisielle tallene anslo landets inflasjon på dette tidspunktet til 2,2 millioner prosent.

I virkeligheten lå den nok på hele 15 millioner prosent og var sterkt stigende.

Til sammenlikning legger Norges Bank opp til en årlig inflasjon på 2,5 prosent.

MATEMATISK UTFORDRING: Prisene stiger for hver dag og gjør kjøpsopplevelsen til en real utregningsøvelse både for kjøperne og selgerne. Det opereres dessuten med ulike priser om han skal betale med lokal valuta, amerikanske dollar eller med kredittkort. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
MATEMATISK UTFORDRING: Prisene stiger for hver dag og gjør kjøpsopplevelsen til en real utregningsøvelse både for kjøperne og selgerne. Det opereres dessuten med ulike priser om han skal betale med lokal valuta, amerikanske dollar eller med kredittkort. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Det mest kjente eksemplet på hyperinflasjon er Tyskland i mellomkrigstiden.

I den verste perioden i 1923 fikk arbeiderne utbetalt lønn to ganger om dagen, mens pengene fremdeles var noe verdt.

Ifølge Wikipedia brukte mange pengene til å tenne opp i peisen med. Mynt ble populært, siden dette hadde en viss metallverdi.

Selve symbolbildet, som mange forbinder med inflasjonen, stammer fra nettopp denne perioden - arbeidere som bruker trillebår og vaskekurver for å frakte med seg nok sedler til å kjøpe et brød.

Omdefinerte sentralbanken
Mange legger skylden for Zimbabwes katastrofale økonomiske situasjon på landets sentralbanksjef, Gideon Gono.

Gono har enorm makt i landet, langt utover det som er naturlig i hans embete.

Under hans styre har landets pengepresser gått varme og sentralbanken har påtatt seg en rekke uvante oppgaver, ifølge Aftenposten.

Den offentlige institusjonen jobber blant annet med å skaffe jordbruksutstyr og gjødsel, åpne butikker og valutavekslingskontorer og  kjøper borerigger for å skaffe vann.

Gono har ved gjentatte anledninger uttalt at han ikke tror på, og ikke akter å følge de etablerte økonomiske styringsprinsippene.

Dermed har han heller ingen tiltro til at det å trykke stadig mer penger er med på å øke inflasjonen.

- Bare å trykke opp mer
Zimbabwe er i dag underlagt en rekke vestlige sanksjoner.

Gono benytter seg av president og partifelle Robert Mugabes retorikk og legger skylden for all elendighet i landet nettopp på Vestens sanksjoner mot Zimbabwe.

- Jeg vil trykke og signere penger inntil sanksjonene oppheves, og vi får støtte til å sikre betalingsbalansen, sa Gono til regjeringsavisen Herald i oktober, ifølge Aftenposten.

Sentralbankens mildt sagt egenrådige og destruerende politikk har gjort ham svært upopulær i det regjerende ZANU-PF-partiet.

Flere høytstående partimedlemmer hevder at Gono bruker pengepressene som sin personlige lommebok og at de statlige ressursene brukes til personlig berikelse og et liv med dyre biler og andre luksusvarer svært få andre i Zimbabwe forunt. 

FANTASILLIONER: På grunn av inflasjonen har landets myndigheter kommet med  nye sedler, med en stadig høyere verdi, omtrent hver eneste måned. Bildet viser 100 milliard dollar seddel, som dukket opp i juli i fjor.Omkring en måned senere valgte sentralbanken å stryke ti nuller fra pengeverdien. Foto: REUTERS/SCNAPIX
FANTASILLIONER: På grunn av inflasjonen har landets myndigheter kommet med nye sedler, med en stadig høyere verdi, omtrent hver eneste måned. Bildet viser 100 milliard dollar seddel, som dukket opp i juli i fjor.Omkring en måned senere valgte sentralbanken å stryke ti nuller fra pengeverdien. Foto: REUTERS/SCNAPIX Vis mer