Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trykket øker mot Mubarak

Spillerommet krymper for Egypts vaklende president.

BRANNBOMBER Demonstranter kastet igår brannbomber mot det forhatte opprørspolitiet under en begravelsesprosesjon for en drept demonstrant.Foto: AP Photo/Ben Curtis
BRANNBOMBER Demonstranter kastet igår brannbomber mot det forhatte opprørspolitiet under en begravelsesprosesjon for en drept demonstrant.Foto: AP Photo/Ben Curtis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved inngangen til den sjette dagen med massedemonstrasjoner mot Egypts hersker gjennom tre tiår, Hosni Mubarak, er den vaklende presidentens spillerom i ferd med å bli kraftig innsnevret.

Hæren overtar Opprørspolitiet brutale framferd på fredag, med flere titalls drepte demonstranter, har blitt en så alvorlig belastning at det heretter blir mye vanskeligere for presidenten å bruke dette våpenet mot demonstrantene.

Idag morges meldte flere nyhetsmedier at opprørspolitiet nå er trukket ut fra de større byene.
Samtidig har hæren overtatt vaktholdet.

Nervekrig I nervekrigen som nå pågår, kan hæren bli avgjørende. Hvis de militære innfrir manges forventning om å stille seg på folkets side, er spillet trolig over for Mubarak.

Foreløpig ser det dårlig ut for den hardt pressede presidenten: Søndag morgen meldte blant annet New York Times om en  hjertelig stemning mellom demonstranter og militære, hvor enkelte militære oppmuntret demonstrantene i stedet for å slå ned på dem.

Budskapet «Mubarak ut - kom deg ut» og «Regimet ditt er over» dekker nå nesten alle egyptiske tanks i Kairos gater, skriver den kjente journalisten Robert Fisk i dagens utgave av Independent on Sunday.

Presidenten ikke å se Heller ikke utnevnelsen av et nytt regjeringskabinett, med hans høyre hånd Omar Suleiman som visepresident, hjalp til med å roe gemyttene. Tusenvis av demonstranter trosset igår kveld portforbudet som var innført allerede fra klokka 16.

Presidenten selv hadde sent i går kveld ikke vært å se på mange timer, og det er ingen nye meldinger om at han har vist seg offentlig.

Internasjonalt press Mubaraks forsøk på å slå ned opprøret med vold har fått flere statsledere til å uttrykke sin bekymring, blant dem USAs president Barack Obama og flere europeiske toppledere.

-Det må være full respekt for menneskerettigheter og demokratiske friheter, skrev Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Storbritannias statsminister David Cameron Frankrikes president Nicolas Sarkozy i en felles henvendelse til Mubarak igår.

«Unngå for enhver pris bruk av vold mot ubevæpnede sivile», formante de tre statslederne Mubarak.

Uro blant norske Nå sprer opprøret seg til stadig større deler av Egypt.
Selv i den ellers så stille badebyen Hurghada, har reiseoperatøren Star Tour funnet grunn til å advare turistene mot å gå ut av hotellområdene.

- Det gikk i går rykter om at det ville være plyndringer i byen. Folk stengte da butikkene og restaurantene sine for å dra hjem og passe på hjemmene sine. For å være føre var, ba vi da våre kunder om å holde seg på hotellområdene. Meldingene i dag er imidlertid at det har vært rolig i natt og at det fortsatt er rolig, sier informasjonssjef i Star Tour Elisabeth Larsen-Vonstett.

Rundt 700 nordmenn er i Egypt med reiseselskapet. De fleste av disse, cirka 450 personer er i Hurghada.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media