KARIKATUR: Bildet av dette egendesignede bankkortet har blitt spredd på Facebook de siste dagene og ble i dag også formidlet av den israelske ambassaden. DNB beklager at de lot kortet slippe gjennom deres kontroller. De vil nå sperre kortet og trykke opp et nytt, nøytralt kort til brukeren. Foto: Privat
KARIKATUR: Bildet av dette egendesignede bankkortet har blitt spredd på Facebook de siste dagene og ble i dag også formidlet av den israelske ambassaden. DNB beklager at de lot kortet slippe gjennom deres kontroller. De vil nå sperre kortet og trykke opp et nytt, nøytralt kort til brukeren. Foto: PrivatVis mer

Trykket opp bankkort med «antisemittisk» karikatur. DNB legger seg flate

Den israelske ambassaden reagerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av de siste dagene har det sirkulert et bilde på Facebook av et bankkort fra den norske banken DNB. Den israelske ambassaden i Norge mener karikaturen på kortet er av antisemittisk karakter.

Bankkortet er egendesignet, men utstedt av banken. Ifølge DNBs regler for egendesignede bankkort kan verken politiske og religiøse symboler og ytringer brukes på bankkortene.

Ifølge de strenge reglene er heller ikke «blasfemi, bespottelse, slibrigheter eller annet uanstedig materiale» tillatt.

Likevel har altså dette bankkortet sluppet gjennom DNBs godkjenning.

Ambassaden reagerte Den israelske ambassaden i Norge har i ettermiddag kommet med en pressemelding.

- I går, 31. august, mottok ambassaden informasjon om at DNB Bank hadde ustedt et bankkort med karikatur av antisemittisk karakter. Vi har vært i kontakt med banken, som i dag har kommet med en klar og tydelig beklagelse, skriver den israelske ambassaden.

- Vi ser det som meget positivt at banken innrømmer feilen, og samtidig påpeker at dette bryter med retningslinjene i DNB Bank. Etter å ha vært i kontakt med banken ved kommunikasjonsansvarlig, har vi forstått det slik at de vil komme med en offentlig uttalelse, og beklagelse, skriver ambassaden.

Flere har også reagert på Facebook: «En venn av meg som bodde i Norge har mottatt dette kortet i posten. Er det seriøst?» skriver en bruker på hebraisk.

Beklager Informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld, bekrefter saken og sier at banken beklager.

- Det er dessverre et bilde som har blitt lastet opp av en kunde. Vi har strenge retningslinjer for hva slags type bilder som kan trykkes opp. Dette har da dessverre sluppet gjennom kontrollen og skulle aldri vært trykket. Dette bryter med retningslinjene våre. Vi må bare legge oss flate og innrømme at det har skjed en glipp, sier han til Dagbladet.

Han opplyser at det iverksettes en sperring av kortet, og at banken trykker et helt nytt og nøytralt kort til den aktuelle kunden.

- Vi har tatt kontakt med det jødiske samfunnet og vi beklager og håndterer det som skjedde, sier han.

RETNINGSLINJER: Dette er DNBs retningslinjer. Foto: Skjermdump
RETNINGSLINJER: Dette er DNBs retningslinjer. Foto: Skjermdump Vis mer