Trykket stabiliserte seg

Hadde planer om å slippe ut radioaktive gasser, men valgte å ikke gjøre det.

 SPYLER:  Brannmannskaper spyler reaktor 3 i Fukushima med vann. Det er denne reaktoren man nå sliter med trykket i. Foto: AFP PHOTO
SPYLER: Brannmannskaper spyler reaktor 3 i Fukushima med vann. Det er denne reaktoren man nå sliter med trykket i. Foto: AFP PHOTOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De hadde håpet å få på plass strømtilførselen til to av reaktorene i Fukushima-kraftverket allerede i går, men arbeidet med dette var vanskeligere enn ventet.

Strømmen er viktig for å få satt i gang nedkjølingsprosessen i reaktorene som ble rammet av naturkatastrofen i Japan. Kringkasteren NHK melder at trykket i reaktor 3 økte kraftig i dag, til tross for flere forsøk på å kjøle ned reaktoren.

Det førte til at man ville slippe ut radioaktive gasser fra den overopphetede reaktoren. Arbeidere begynte så vidt å slippe ut gasser fra trykkbassenget, men kort tid senere ble dette stoppet.

- Nødvendig TEPCO, som eier kraftverket, opplyser ifølge nyhetsbyrået AP at de velger å ikke slippe ut gass fra reaktoren i dag. Det skjer etter at trykknivået ble stabilisert.

Selskapet påpeker at trykket fortsatt er høyt, men at det ikke er behov for å slippe ut gasser ettersom det har stabilisert seg.

Planene om å slippe ut gass fra selve reaktoren kan fortsatt bli aktuelt senere, dersom trykknivået ikke går ned. Dersom dette gjøres, vil nivået på radioaktivitet i luften øke kraftig.

Samtidig skal man fortsette å spyle hele atomkraftverket med vann. Nettopp dette arbeidet har også gjort det vanskelig å få på plass strømtilførselen fordi arbeiderne flere ganger har måttet stanse for å slippe til mannskapene som spyler kraftverket med vann.

Håper Atomsikkerhetsbyrået håper man kan få på plass strømmen ved to av reaktorene i løpet av dagen, men legger til at dette kan bli vanskelig å oppnå.
Mangelen på kjøling har ført til oppheting i reaktorene, med eksplosjoner, branner og utslipp av radioaktive stoffer som følge. Det har vært frykt for full nedsmelting i reaktorene, noe som i verste fall vil kunne føre til store radioaktive utslipp