Trykkfeil ga millionsjokk

Medlemmer av Framtiden i våre hender fikk tidenes nyttårsregning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Noe gikk fryktelig feil da Framtiden i våre hender sendte ut medlemskontigenten til sine 23 000 medlemmer før jul.


På 12 000 giroblanketter skapte en ørliten trykkfeil tidenes prissjokk for uobservante medlemmer. De to null-tallene som representerte ører var blitt til kroner. Flere hundre medlemmer som betalte via brevgiro ble dermed belastet for 39 500 kroner i årskontigent. Studentmedlemmer «med lav inntekt» slapp unna med 19 000 kroner.

Og organisasjonen som har til mål å jobbe for rettferdig fordeling av verdens ressurser lå an til å få en milliongave fra intetanende medlemmer. Og det midt i julestria.

- Vi ordner dette!

Daglig leder Arild Hermstad sier de heldigvis oppdaget feilen før det virkelig gikk galt for folk.

- Det ble oppdaget like før jul. Først trodde vi det bare hadde rammet 5-10 personer, men så begynte henvendelsene å rase inn. Det viser seg at det er noen hundre som har fått kontoen belastet. Og de som ikke hadde så mye penger på kontoen fikk lite hyggelige meldinger fra banken, sier Hermstad til Dagbladet.no.

De har fått mange reaksjoner fra overraskede medlemmer.

- Men alle har vært hyggelige. Folk forstår at dette er en feil, sier Hermstad.

HUNDREDOBLING: Dette er en av de feiltrykkede giroene. Det rimelige studentmedlemsskapet er blitt rådyrt - og vanlige medlemmer ble belastet med 39 500 kroner istedetfor 395 kroner. Faksimile: Framtiden i våre hender
HUNDREDOBLING: Dette er en av de feiltrykkede giroene. Det rimelige studentmedlemsskapet er blitt rådyrt - og vanlige medlemmer ble belastet med 39 500 kroner istedetfor 395 kroner. Faksimile: Framtiden i våre hender Vis mer

- Det var en som ringte like før julaften og var rimelig fortvilet. Han hadde ikke mye igjen på kontoen da gavene skulle kjøpes inn. Men vi klarte heldigvis å ordne det på noen timer, sier han.

Han sier alle som er belastet allerede skal ha fått tilbakebetalt pengene. Og de har gjort en avtale med Bankenes betalingssentral om at feilen nå automatisk rettes for de som måtte benytte seg av den feiltrykte giroblanketten i tiden fremover. Dermed blir ingen kontoer overbelastet fremover.

Rammer bare brevgiro

Trykkfeilen har foreløpig bare rammet de som benytter seg av brevgiro. Folk som betaler via nettbank eller i banken ser selv at medlemskontigenten koster hundrelapper og ikke tusenlapper.

- Men vi har virkelig blitt overrasket over hvor mange som fortsatt bruker brevgiro, sier Hermstad.

Firmaet som har levert de ferdigtrykte giroblankettene har i følge Hermstad lagt seg flat, og lover å betale ekstraomkostningene trykkfeilen har medført Framtiden i våre hender.

- Vi kommer nå til å sende ut brev til alle våre medlemmer hvor vi beklager feilen. Medlemmene er våre største støttespillere som vi er avhengige av et godt forhold til, sier han.

- Var det ikke fristende med noen ekstra millioner på bok?

Trykkfeil ga millionsjokk

- Det å være opptatt av kortsiktig økt profitt og vinning er stikk i strid med vår ideologi, ler Hermstad.

ORDNER OPP: Daglig leder Arild Hermstad lover at medlemmene knapt vil merke girofadesen.