Tryllemafia herjer i Norge

Med et enkelt knep svindles godtroende nordmenn for store beløp. Politiet innrømmer at de står overfor et alvorlig problem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Les også - Nordmenn er sjanseløse.

MOLDE/OSLO (Dagbladet.no): Ved hjelp av et gammelt trylletriks, herjer nå svindlere fra Øst-Europa rundt om i norske butikker.
Nylig ble to rumenere arrestert i Mo i Rana etter at de har svindlet seg langs kyststamveien fra Kristiansand i sør. 

- Vi ble lurt av disse vekslebandittene, men heldigvis fikk vi fanget dem opp på video. Stillbildene vi tok ut fra videoen, sendte vi ut til alle Rema 1000-butikkene og andre butikker i nærområdet. Hos oss vekslesvindlet de til seg 1300 kroner etter å ha bedt om å få innveksle 3000,- kroner i hundrelapper, forteller kjøpmann Roy Hessen ved Rema 1000 på Giske i Ålesund.  

Hessen beskriver den samme svindelmetoden som en rekke butikker langs kysten av Norge har opplevd den siste tiden.      
Da vekslebandittene prøvede seg i en remabutikk i Åndalsnes, lå overvåkingsbildet fra Ålesund ved siden av kassaapparatet.  

- Hos oss sjekket vi bildet når det kom noen som ville veksle. Den ansatte viste vedkommende stillbildet, da forsvant han raskt, forteller Odd Steinar Vangen ved Rema 1000 Åndalsnes.  

Varehussjef Berit Valderhaug ved Elkjøp i Molde, har også hatt vekslebanditter på besøk. Hos henne ble gevinsten for svindleren 1500,- kroner. Hun forteller at det hele gikk så raskt og profesjonell, at det er umulig å oppdage av et utrenet øye.  

- Men når jeg ser det hele på overvåkningsvideoen, blir det klart hvordan pengebunkene blir byttet om, sier hun.

Menneskejakt
Operasjon grenseløs er et samarbeid mellom flere av landets politidistrikter og koordineres av Abrahamsen.
Han forteller at i kampen mot "tryllemafiaen" og andre organiserte kriminelle som kommer inn fra utlandet, tyr til ren menneskejakt.  

- Nå jakter vi ikke sak, men person. Vi skal ta konkrete personer som er drevne kriminelle. Vi bryr oss ikke om grenser, for det gjør ikke de kriminelle heller. De kriminelle er mobile og det er vi også, sier Abrahamsen.  

Han beskriver de kriminelles operasjoner i Norge som godt planlagte:

- Filosofien til de kriminelle som kommer til Norge er basert på at de skal forsvinne så raskt som mulig fra de plassene de slår til. Norge ligger i utkanten av Europa og omreisende kriminelle satser på at politikamre i Norge ikke samarbeider med hverandre. Utenlandske vinningsforbrytere er blitt et stort problem her til lands. Vi kan ikke være naive og nekte for det, avslutter Abrahamsen