Tsarens parlament

«Jeg har fått i oppdrag å velge ministrene til den nye regjeringen,» sa Jeltsins statsministerkandidat Sergej Kirijenko til Duma-representantene før de skulle stemme over ham på fredag, «og jeg kommer ikke til å høre på noen andre enn president Boris Jeltsin». Igjen står parlament mot president i Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er gått tre uker siden president Boris Jeltsin kastet hele regjeringen på grunn av manglende lønnsutbetalinger, og innsatte den ukjente og relativt uerfarne Sergej Kirijenko som statsminister. Grunnloven gir Dumaen rett til å avvise eller godkjenne presidentens statsministerkandidat. Men avviser den kandidaten tre ganger, må den oppløses.

  • Fredag avviste de folkevalgte Kirijenko første gang, hvorpå Jeltsin straks lanserte ham på nytt. Kommende fredag skal den stemme for andre gang. I mellomtida har Jeltsin gitt en viss Pavel Borodin beskjed om at han skal gjøre sitt ytterste for å oppfylle ønskene til de representantene som viser seg samarbeidsvillige. Borodin har fra før som oppgave å skaffe dem leilighet, biler osv.
  • Kirijenko har forsøkt å nærme seg Dumaen med andre midler. Han har lovet at Anatolij Tsjubais, som flertallet i Dumaen misliker sterkt, ikke skal inn i en ny regjering. Og han har tegnet et like dystert bilde av rikets tilstand og den forrige regjeringens udugelighet som kommunistene tidligere har gjort: En fjerdedel av befolkningen lever i ekstrem fattigdom, en tredjedel av statsbudsjettets inntekter går til betaling av renter og avdrag på utenlandsgjeld. Løsningen er en sterk stat og en sterk regjering.
  • Styrke betyr for ham og for hans overordnede at presidenten bestemmer. For kommunistene i Dumaen er det omvendt: Presidenten må ikke lenger ha all makt - det er hans regime som har brakt landet inn i uføret. Selv det liberale Jabloko-partiet stemte mot Kirijenko, på grunn av måten presidenten lanserte ham på. Men også uten Borodins nye gulrøtter gir setet i Dumaen store privilegier. Det er derfor et åpent spørsmål om representantene tar sjansen på å avvise ham tre ganger, for deretter å stille til nyvalg.
  • Så langt har likevel de folkevalgte vist en større politisk modenhet og mer vilje til kompromiss enn presidenten. På forskjellige måter har de forsøkt å komme presidenten i møte. De har foreslått at lederen for overhuset skal bli visepresident. Det avviste Jeltsin. Han vil at statsministeren fortsatt skal inneha den stillingen. De har foreslått en samlingsregjering. Det avviste presidenten. Han har imidlertid strukket seg til å snakke med dem. Sett på bakgrunn av at han skjøt i stykker parlamentet forrige gang han var i konflikt med det, må dette sies å være et framskritt.
  • Det er neppe tilstrekkelig. For konflikten dreier seg ikke om Kirijenko, Tsjubais, den forrige regjeringens eventuelle udugelighet eller de manglende lønnsutbetalingene. Dens kjerne er utviklingen av landets demokrati. Og den avhenger, som ethvert demokrati, av myndighetenes evne til kompromiss og av at befolkningen opplever en reell medbestemmelsesrett.
  • Da Jeltsin første gang sto fram som nasjonal politiker, var han en folkets tsar mot den siste kommunist: Gorbatsjov. Siden da har han utmerket seg som maktpolitiker og som en mann som avskyr kompromisser. Langt på vei er det Dumaen som nå har folkets tillit. Både kommunistene og Jabloko-partiet er sikre på å få sine representanter tilbake etter et nyvalg. Hvis da Jeltsin ikke nøyer seg med å oppløse parlamentet uten å danne et nytt. Tsaren har jo bare bråk med det likevel.
  • Overalt har utviklingen av demokrati gått på bekostning av den eneveldige herskerens makt. Heller ikke Russland kan bevare en eneveldig tsar i det 20. århundre. Den sterke staten presidenten og Kirijenko ønsker seg, er avhengig av befolkningens tillit og medarbeid. Det er egenskaper som selv ikke Jeltsin kan kommandere fram. Det hjelper ikke engang å lokke med privilegier eller late som han hører på de folkevalgte. Så må vi bare håpe at han og hans statsminister forstår dette før det blir for seint.