Tsarens røst

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Etter en uke da president Boris Jeltsin har avlyst møter på grunn av sykdom, fikk vi lørdag vite at han bare var litt hes. Men ved morgenkaffen i går hadde han fått stemmen igjen. Totalt overraskende avsatte han da hele regjeringen Tsjernomyrdin, for deretter å gi statsministeren gjennom fem turbulente år en orden, og oppfordre ham til å forberede seg foran presidentvalget i år 2000.
  • Tsjernomyrdin synes å ta alt rolig, med unntak av rollen som presidentkandidat, den reserverte han seg mot. Den midlertidige statsministeren, Sergej Kirijenko, er tidligere energiminister, og kjent som en støttespiller til reformpolitikeren Boris Nemtsov - som også har vært nevnt som Jeltsins foretrukne kandidat ved neste presidentvalg.
  • Presidentens begrunnelse for den plutselige vårrengjøringen var at landet trenger mer handlekraftige ledere. Fortsatt blir verken lønn og statspensjoner betalt når de skal. Heller ikke har han eller regjeringen maktet å bremse den tiltakende lovløsheten i samfunnet.
  • Dumaen er fornøyd med avskjedigelsen av en regjering den lenge har kritisert, men venter på presidentens endelige utnevnelser og avklaringer - i likhet med oss andre. Foreløpig synes det som om Tsjernomyrdin har fått avskjed, om den enn er så storslagen som bare en tsar kan tillate seg. Vi aner også milliardæren Berezjkovskij i kulissene. Han var med på å finansiere Jeltsins valgkamp, men har vært i konflikt med den ivrigste reformfløyen i regjeringen.
  • Også Jeltsins hensyn til eget ettermæle spiller med i avskjedigelsene. Alle store ord om demokrati til tross, tsaren foretrekker en adoptivkeiser for å unngå at landet rives opp av striden mellom soldatkeiserne. Bare utnevnelsen av den nye regjeringen kan kaste lys inn i Kremls korridorer. Om den også vil opplyse den delen av makten som ligger i hendene på landets næringslivsledere, er tvilsomt. Det eneste sikre er at Jeltsins brå handlinger heller ikke denne gang tjener utviklingen av en rettsstat. En av dens forutsetninger er forutsigelighet i maktskiftningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer