Tsarfamiliens barn funnet?

Beinrester kan være Alexei og Maria eller Anastasia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 1998 ble tsar Nicholas II, hans kone og flere av barna hans begravd på nytt, etter at likrestene ble funnet tidlig på nittitallet.

Restene etter tsarens sønn Alexei og en av de to døtrene Maria og Anastasia har derimot aldri blitt funnet. Men nå kan arkeologene ha funnet dem, melder nyhetsbyrået AP.

Beinrestene ble funnet i et nedbrent område nær Yekaterinburg, byen der familien til tsar Nicholas II og hans kone og barn ble holdt som fanger og skutt i 1918.

Det nye funnstedet skal stemme med stedet som Yakov Yurovsky, mannen som ledet henrettelsen av familien, har sagt de dumpet likene, ifølge Sergei Pogorelov, som leder den arkeologiske utgravingen.

– Beinene tilhører to forskjellige personer, høyst sannsynlig en ung gutt i 10-13 årsalderen og en ung kvinne i 18-23 årsalderen, sier Pogorelov til TV-kanalen NTV ifølge nyhetsbyrået AP.

Tsarfamilien ble avsatt i 1917 etter revolusjonen i Russland, og deportert til byen Yekaterinburg hvor de ble henrettet 17. juli 1918. Tsar Nicholas, kona Alexandra og tsarens fem barn og fire tjenere ble skutt og drept i en kjeller. Etterpå skal de ha blitt kastet i en lastebil og først oppbevart i en gruvesjakt.

Ifølge den russiske TV-kanalen NTV skal en rapport skrevet i 1934 av bøddelen Yurovsky vise at kroppene ble dynket i syre og begravd langs en vei, mens likene til Alexei og søsteren ble brent og lagt i en avgrunn.

Bolsjevikene gjemte tsarfamilien slik at kroppene deres ikke skulle bli funnet, og bli gjenstand for hyllest fra motstanderne av det nye regimet.

TSARFAMILIEN: Foran fra venstre: Olga, Tsar Nicholas II, Anastasia, Alexei og Tatiana. Bak fra venstre: Maria og Alexandra. Foto: AP/Scanpix
TSARFAMILIEN: Foran fra venstre: Olga, Tsar Nicholas II, Anastasia, Alexei og Tatiana. Bak fra venstre: Maria og Alexandra. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Siden kroppene har vært borte, har flere hundre personer «stått fram» og hevdet at de var et overlevende medlem av familien. En kvinne som kalte seg Anna Anderson hevdet for eksempel at hun var tsarens yngste datter, Anastasia. Hun hevdet at hun ble reddet av en av soldatene som drepte familien og transportert ut av Russland og til Berlin. I 1990 viste en DNA-test at hun egentlig var fra Polen og het Franziska Schanzkowska, ifølge AP.

I 1991 ble kroppene til flere av familiemedlemmene funnet. I 1998 ble de begravd på nytt, men Alexei og en av tsarens døtre, Maria eller Anastasia, er fortsatt ikke funnet. Bare et år skiller de to søstrene i alder, og det er umulig å skille mellom søsken i DNA-tester.

Flere russiske forskere har hevdet at det er Maria som fortsatt er savnet, mens beinrester av Anastasia er blant de som ble begravd på nytt, ifølge AP.

Den ortodokse kirken i Russland kanoniserte Nicholas, Alexandra, Alexei og hans fire søstre som martyrer i 2000.

Ved siden av de to beinrestene som kan være Nicholas og Maria eller Anastasia, skal arkeologene ha funnet rester av syre, nåler og kuler av forskjellig kaliber, melder AP.

Forskerne fant beinrestene og materialet ved å bruke metalldetektorer, ikke ved å grave.

Funnene skal nå undersøkes grundig, for å finne ut om det virkelig er de to unge medlemmene av tsarfamilien.

Tsarfamiliens barn funnet?
FUNNET? Alexei.
FAR OG SØNN: Nicholas II og Alexei.